Искат плажове за разходки на кучета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:49 / 24.01.2013
1418
Да се обособи плажна ивица само за разходки на домашни любимци предложиха представители на природозащитни организации на заседание на комисията по обществен ред и сигурност. Искането дойде след изказване на шефа на кучешкия приют в Каменар Иван Радев, който обясни, че по наредба е забранено кучета да се пускат по плажовете и при нарушения се налагат глоби, предаде Дарик.

"Не знам на някой да му е приятно като отиде на плаж кучета да му се разхождат покрай хавлията и да хвърлят пясък", обоснова забраната Радев.

Той отчете, че до момента в електронния регистър на общината фигурират 875 животни, 30 от които котки. За миналата година 1549 бездомни кучета са били уловени от служители на приюта, 1212 са били кастрирани. В екарисаж са били закарани 704.

Директорът на кучкарника припомни, че звеното по контрол и регистрация към приюта функционира и от началото на другия месец при нарушения ще налага санкции. Ще зачестят проверките във вилните зони на града.

Според природозащитниците, които бяха поканени на заседанието, ниската активност при чипиране и кастрация на домашни любимци се дължи най-вече на високите цени. Поставянето на чип например струва 35 лв, а кастрирането във ветеринарен кабинет между 80 и 120 лв, обясниха те.

От организациите предложиха общината да инициира кампания по извършване на такива дейности на преференциални цени, за да се обхванат по-голям брой животни. Ако идеята бъде приета, офертата ще важи само за територията на Община Варна.

Предложението не беше подкрепено от Иван Радев, който възрази с аргумента, че общината не е длъжна да обслужва търговци на животни и недобросъвестни собственици на домашни любимци.

"Задължително ли е този, който няма пари да си чипира кучето, да го гледа? Как тогава ще му плаща данъците и всички останали разходи", попита той.

Според директора на приюта в Каменар е заблуда, че популацията на безстопанствени кучета нараства заради изхвърлянето на поколения на улицата. Повечето животни оставали без дом, тъй като собствениците им ги гонели от къщи заради липса на финансова възможност.


Виж коментарите (3)

Още по темата (20):
07.03.2014 Организираха работата на кучешкия приют в Каменар
27.01.2014 Кучета в приюта пред измръзване! Приютете животинка поне за дни
23.01.2014 Канят НПО-та на среща в Общината за бездомните кучета
17.01.2014 Приютът за кучета вече има временен управител и ветеринар
16.01.2014 Варненски доброволци с много въпроси към местната власт заради кучкарника
14.01.2014 Започва ремонт на кучкарника в Каменар
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).