Искат справедливи присъди по делото "Борилски"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:18 / 28.04.2009
804
Върховният касационен съд да върне делото „Борилски" за преразглеждане, а обвиняемите за убийството на българския студент във Франция да получат справедливи присъди. За това настояват група младежи, които се събраха на протест пред Съдебната палата.

24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе намерен убит в квартирата си в Париж през 2000 година. Обвиняемите за престъплението - Георги Желязков и Стоян Стоичков, бяха признати за невинни последователно от Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд. Въпреки че обвиняемите са от Варна, тамошните съдии си направиха отвод, заради познанствата си с бащата на Георги Желязков, който е бивш шеф на варненското следствие. Ден преди заседанието на Върховния касационен съд по случая, младежи протестираха с искания за справедливи присъди на виновниците за смъртта на Борилски.

Николай Цаневски, приятел на убития Мартин: Ние очакваме ВКС да върне делото за доразглеждане, като по този начин ясно покаже, че решенията, които са издали предходните инстанции, не са задоволителни, тъй като има ясни противоречия с доказателствата, дадени от френската разследваща служба. Оказва се, че българското правосъдие в силна степен е стерилно.

До момента в социалната мрежа „Фейсбук" над 2800 човека са се присъединили към групата за справедливи присъди над обвиняемите за убийството на българския студент. Това каза адвокат Миглена Филипова, която също бе сред протестиращите днес.

Адвокат Миглена Филипова: Бях потресена от това очевидно корупционно и несправедливо съдебно решение. Ние се борим за справедливи наказания и присъди за извършителите на убийството на Мартин Борилски, но голямата кауза е, че ние се борим за справедлив съдебен процес за всички в България.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
30.08.2010 Потвърдиха осъдителните присъди по делото "Борилски"
09.08.2010 Закъснява решението по делото "Борилски"
07.06.2010 ВКС гледа делото "Борилски"
19.02.2010 Френското дело "Борилски" може да тръгне в началото на лятото
15.02.2010 Убийците на Борилски отричат да са се крили
15.02.2010 Убийците на Борилски се предадоха на съдебна охрана
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).