Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Единбургска
Автор: Екип Varna24.bg 19:16 / 05.10.2024Коментари (0)511
© Google Maps
Какви тайни крие дворецът в Балчик, изграден за лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. През 2024 г. се навършват 100 години от изграждането на комплекса. Това стана повод в Балчик да бъдат представени едни от най-ценните съкровища на България.

Годината е 1924-а. Изминали са 10 години от момента, в който Мария Единбургска се е възкачила на румънския трон. Кралицата решава да издигне приказен дворец в Балчик. По това време градът е под румънска власт. Всъщност нейното рождено име е Мария Александра Виктория Единбургска. Тя е най-голямата дъщеря на херцога на Единбург Алфред и великата руска княгиня Мария Александровна.

Бъдещата руска кралица е внучка на британската кралица Виктория и на руския император Александър Втори, Цар Освободител. Всъщност Мария Единбургска е можело да стане дори кралица на Великобритания, тъй като бъдещият крал Джордж Пети ѝ предлага брак. Майка ѝ обаче категорично отказва. Така през 1893 година, когато е на 17 години, Мария Единбургска се омъжва за престолонаследника на румънския трон Фердинанд. През 1914 година крал Карол умира, но Фердинанд е коронясан едва през 1922 година.

Кралица Мария превръща лятната си резиденция в Балчик в еклектично място, което събира по неповторим начин Изтока и Запада. Точно както бахайската вяра. Най-привлекателната част на двореца са изключителните градини и отрупаните със символи алеи.

Всяка година дворецът в Балчик се посещава от близо 300 000 туристи. За 10-ата годишнина от построяването му комплексът се превърна в дом и за едни от най-големите съкровища откривани по българските земи. Експозицията беше направена със съдействието лично на директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова. Там може да се видят прекрасните находки от района на село Рупите, дело на майстори от последните векове на третото хилядолетие преди Христа, както и най-старото злато в Европа, открито във Варненския некропол.

Прабългарското съкровище от девети век от Над Сент Миклош включва общо 23 съда, 8 от които са изработени от 22-каратово злато. Открито е още през 1799 година от работник, нает от българи – братята Христо и Кирил Накови. Братята го подаряват на императора на Свещената Римска Империя Йозеф Втори, за което са удостоени с благородническа титла, наречена на града Над Сент Миклош. Днес селището се намира в Румъния.

Малкото преславско съкровище датира от 13-и век и включва златни обеци, сребърни гривни, наушници от сребро и позлата и златни монети на никейския император Йоан Трети Дука Ватаци. Заедно с българсикя цар Иван Асен Втори обсаждат Константинопол, по това време столица на Латинската империя. Един от най-ценните експонати е откритата през 2006 г. недокосната от иманяри тракийска принцеса в некропола край Синеморец. Изящество, дошло от древността.

Предсмъртното желание на кралица Мария е нейното сърце да бъде погребано в любимия ѝ дворец на Черно море, предава NOVA. Все още обаче се спори дали нейното решение е продиктувано от искрената ѝ любов към Балчик, или така е подчертала румънските амбиции за териториална експанзия. През 1940 година, след сключването на Крайовската спогодба, Румъния връща на България Южна Добруджа, а сърцето на румънската кралица напуска двореца в Балчик.

Замъкът е бил дом на румънската династия едва 16 години. Издигнат от кралица Мария, символ на могъществото на Букурещ, през 1940 година Балчик, заедно с цяла Южна Добруджа, се завръщат отново в Царство България. По алеите на лятната резиденция остава спомена за кралицата, която е откривала щастието в разкошните цветни градини, където Изтокът среща Запада в неповторимата гледка към морето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (460) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (626) 19%
Пълна трагедия (1729) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: