Иван Данов: Трябва да се намери баланса между инвестиция и екология по Черноморието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:11 / 23.11.2013
781
Трябва да намерин баланса между инвестирането и екологията по Черноморието, заяви пред bTV инистърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

"Върху дюните не може да се строи. Ако е вярно твърдението на учените от БАН, че 95% от пясъчната ивица са дюни, то по Черноморието нищо няма да може да се построи", каза Данов. Като основна пречка пред инвеститорите министърът посочи купуването на земя, която по-късно бива обявена за дяна и това проваля целия проект.

Двете крайности - да се строи навсякъде, или никъде не се строи, са грешка, посочи инвестиционният министър и добави, че е най-добре да се направят кадастрални карти къде може и къде не може да се строи.Министърът на най-новото министерство коменитира и "дюнигейт" - скандала, който бе причина за оттеглянето на първия инвестиционен министър арх. Калин Тихолов. Според Данов Тихолов няма вина,а просто е изпълнявал поръчение. Настоящият министър каза още, че с Тихолов се познават и са приятели.

"Всички, които говорите за дюнигейт прочетете ЗУТ. В чл. 123 мисля са регламентирани устройствени планове. В дюнигейт става въпрос за промяната на един подробен устройствен план, което е дълга процедура. Кметът прави задание, общинският съвет го одобрява, одобрява се от министерство на екологията, министерството на културата, после архитектът получава заданието и той почва да работи. Той работи по поръчка", бяха думите на Данов.

Данов коментира и скандала, че е източвал френската социална система. "Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат. Тези пари бяха източени от френската банка, в която ми е сметката, но ми ги върнаха. Ако се намери начин ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат".

За новия министър основна задача на министерството на инвестиционното проектиране е даде яснота около усвояването на средствата. "Опитваме се да започнем да контролираме и наказваме. Напреднали сме в законодателната инициатива, кадастъра", каза Данов.

Относно ремонта на сградата за новото министерство Данов категорично отрече той да е струвал милиони. По думите му са похарчени 14 хиляди лева. В министерството ще работят 125 човека, но все още има свободни позиции, допълни министърът.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).