Иван Кьосев представя "Късни стихове"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:50 / 26.05.2022
1167
Иван Кьосев - един варненец, признат популяризатор на френската култура, ще представи свои поетични текстове на 26 май в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Разнолика творческа личност, той е сред уважаваните български преводачи от френски, пише проза и поезия, а и рисува, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Новата му книга - стихосбирката "Късни стихове", е своеобразна жизнена равносметка, съставена от шест цикъла: "Сезони", "Морето и брегът", "Родина", "Поезията и Париж", "В търсене на изгубеното време" и "Дамата с косата". В нея стихове и илюстрации се преплитат - появяват се морски пейзажи, фигурални композиции и портрети. Така е и при едно от знаковите стихотворения "Как да направим портрет на морето" по Жак Превер, което е и вдъхновението за корицата на книгата. Оригиналите на повечето илюстрации ще бъдат експонирани в галерията по време на представянето на книгата. В събитието ще се включат д-р Ваня Колева, главен редактор на в. “Кил", която ще говори за текстовете на Иван Кисьов, проф. Владимир Иванов, който ще представи картините, а водещ ще бъде актьорът Пламен Георгиев, който ще чете стихове.

“Ключовата дума при мен е синкретизъм - споделя в навечерието на представянето Иван Кьосев. - Това означава синтез на изкуствата - аз се представям и като поет, и като художник. Смятам, че в най-общ план в изкуството това е като да влезеш в другата стая на своя дом - по принцип няма кой знае каква драстична разлика между литература, превод на художествена литература и живопис, а и за другите изкуства се отнася. Ще посрещна публиката с една малко есе, в което включих моето тълкуване на думите от Новия завет: “Да обичаме и враговете си!". Да обичаш врага си на фона на тази война, която се води, според мен е добро начало за един разговор."

В събитието ще има мостове и към други изкуства - изпълнения на пианисти от НУИ “Добри Христов" и балетна миниатюра по мотиви от “Баядерка" от Минкус. Това ще изрази идеите на автора за симбиозата на изкуствата.

На 28 юни книгата “Късни стихове" ще има свое представяне и в София - в Български културен център на ул. “Веслец" 13, заедно с една по-разширена изложба. Там за стихосбирката ще говори главният редактор на в. “Словото днес", орган на СБП, Надя Попова.

Иван Кьосев е роден през 1947 г. в град Попово, Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна. Средно образование завършва във френската гимназия във Варна, френска и българска филология - в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в университета "Париж ХI" във Франция. Работил е като преподавател в Института за повишаване квалификацията на учителите - Варна, Висшия медицински институт - Варна, Варненския свободен университет, журналист и редактор във в. "Народно дело" - Варна.

Автор е на научни публикации, телевизионни сценарии, журналистически материали, както и на книги с разкази и стихотворения. Издадени книги: "Вчера, или събирам диви кестени" (1992), "Франция и френскоезичните страни: Белгия, Швейцария, Канада" (1998), "Беглец" (2002, 2009), "Маймунски работи" (2010), "Падаща звезда" (2014), "На чашка с вас във Монпарнас" (2015). Преводач е на френските писатели Жак Превер, Рьоне Гийо, Маргьорит Дюрас, Сент-Бьов, Жозеф дьо Местр, Жан Пол Сартр и др.

Публикувал е преводните книги: "Цели дни сред дърветата" от Маргьорит Дюрас (1982), "Писмо от островите "Скитници" от Жак Превер, (1988), "Сладострастие в 2 т." от Сент-Бьов (1993). За книгата си "Беглец" получава годишната награда за белетристика на Съюза на българските писатели през 2003 г. Негови произведения са превеждани в Русия и във Франция. Като любител художник има 16 самостоятелни изложби живопис. Член на Съюза на българските писатели, на Сдружението на варненските писатели и на Групата на варненските художници.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нарушават ли "Игри на волята" екологичното законодателство
Кметът на "Аспарухово" със становище за безводието
Нов пожар край Варна, изгоря къща
Младежи нахлуха в Община Варна
Варненци търсят нов изпълнител за събора "Аспарухово пее и танцув...
Картинката по родните плажове: Завишени цени на шезлонги и чадъри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).