Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Избраха президент на ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 15.04.2013Коментари (1)984
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проф. д.ик.н. Анна Недялкова беше избрана за президент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". На основание приети промени в правилника за устройството и дейността на учебното заведение неговото стратегическо и финансово управление на университета ще се осъществява от Настоятелството и Президента.

По силата на приетия правилник Президентът представлява университета по въпроси от своята компетентност пред всички физически и юридически лица, държавни и общински органи, чуждестранни и международни органи и лица в страната и чужбина, инициира и дейности в изпълнение на мисията и стратегията на висшето учебно заведение. Ролята на ректора е да представлява университета пред всички физически и юридически лица по академични въпроси и при сключване на договори по въпроси, свързани с учебната, научната, художествено-творческата дейност и съответната административна дейност, предаде Дарик.

За вицепрезиденти на вуза са избрани Яни Янев и доц. Красимир Недялков, а за ректор - проф. д.пс.н Галя Герчева. Нейни заместници са проф. д-р Павел Павлов - зам. ректор по научно-изследователската дейност, и проф. Валери Стоянов - зам. ректор по учебната дейност.

Рекордно висок интерес към състезанието по уеб дизайн, което се провежда за седма година, отчетоха във Варненския свободен университет. Над 50 представители на Математическата гимназия във Варна, I и IV Езикови гимназии, ГПЧЕ "Й. Екзарх", Професионална техническа гимназия и други училища от морската столица, както и представители на шуменското СОУ "Сава Доброплодни", премериха сили и креативни идеи в две направления: "Дизайн" и "Редизайн на Уеб сайт". След четири часа усилена работа младите програмисти изненадаха приятно журито със своите оригинални дизайнерски решения и умения.

Успоредно със състезанието по "Уеб дизайн" във Варненския свободен университет се проведоха и два семинара за студенти, учители и ученици на тема: "Колажи и колажни техники" и "Компютърни игри".

Рекордно високият интерес, на който се радва състезанието, е естествено отражение на нарастващия интерес към специалностите в областта на информационните технологии. Направените проучвания на пазара на труда сочат, увеличаване на търсенето на ИТ специалисти, което не само ще се запази, но и ще нараства през следващите години. Според прогнози, изготвени от BASS COM и BAIT, през 2020 година в света ще има недостиг от 1 милион специалисти в областта на информационните технологии, а за България недостигът ще е от около 20 хиляди.

В отговор на засилващото се търсене на специалисти в ИТ сектора, катедра "Информатика" към ВСУ обявява две нови специалности за новата 2013/2014 година: "Информатика и компютърни науки" и "Компютърен дизайн". Завършилите тези специалности могат да се реализират във всички сфери на бизнеса и администрацията, като ръководители на ИТ отдели, програмисти, системни администратори, проектанти на компютърни игри за бизнес цели, разработчици на уеб и мобилни приложения, ръководители на творчески екипи, дизайнери на компютърни игри, арт директори в ИТ фирми и много други.

В обявената за първа година специалност "Компютърен дизайн" ще се изучават модерни дисциплини като "Органични и естествени интерфейси", "Генеративно изкуство", "Дизайн на интеракциите", "Програмиране за дизайнери" и други, които ще дадат на младите хора съвременни познания в областта и ще ги изградят като висококвалифицирани професионалисти с възможности за успешна реализация в страната и чужбина.

Голям интерес предизвикват направления като: "Компютърни игри и анимация", където студентите имат възможност да използват модерни технически средства за реализация на съвременни "естествени" интерфейси. Тези решения дават възможност персоналният компютър да бъде управляван с помощта на звуци и жестове и осигуряват така наречената "разширена реалност". По време на обучението си студентите могат да участват в редица инициативи в партньорство с водещи български и чуждестранни компании, които да подпомогнат реализацията им чрез нови контакти и предизвикателства, както и чрез участия в конкурси и изложения за интерактивно изкуство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.04.2013 г.
0
 
 
старите комуняги се прегрупираха -барабар със сина и доц. Недялков нищо ново под слънцето
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: