Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изчерпа се капацитетът на варненското сметище
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 28.05.2011Коментари (0)795
© Varna24.bg
Снимка Архив
Капацитетът на сметището във Въглен е напълно изчерпан. Там няма място за депонирането дори и на тон отпадък. Стряскащият факт беше официално признат от община Аксаково, след като единият от кандидатите, участвали в конкурс за изграждане на аварийна клетка, поиска преразглеждане на резултатите. На практика процедурата беше блокирана, а още в края на март изтече дадената отсрочка от 18 месеца за затваряне на втора клетка на сметището. В момента отпадъците все още се депонират там, без да има основание за това.

В документ до Комисията за защита на конкуренцията от администрацията на Аксаково заявяват, че остатъчният капацитет на депото е 0,00 тона. С този аргумент от кметството молят антимонополния орган, въпреки обжалванията, да разреши да започне изграждането на аварийна клетка. За да подсилят тезата, оттам добавят, че ако не се даде разрешение за строителството, животът и здравето на хората, предимно на варненци, ще бъдат застрашени.

Отчитайки спешността и размера на проблема, от КЗК дават зелена светлина за сключване на договор с избрания кандидат. Това обаче не отказва загубилия и той подава жалба срещу решението пред Върховния административен съд. Така процедурата отново се стопира и този път не се знае докога.
Дори и без никакви спънки, за изграждането на новата клетка ще са необходими приблизително 6 месеца. На практика това означава, че място за депониране на отпадъците може да има най-рано в края на годината.

От години общините Варна, Аксаково и Белослав работят по проект за строителството на модерно регионално депо по оперативната програма "Околна среда". Засега обаче всичко е само на проектна фаза. По план аварийната клетка с нейните 28 дка трябва да се включи в обхвата на регионалното депо, когато то бъде построено.

Наблюденията ни сочат, че капацитетът на депото не е напълно изчерпан, заяви шефът на Регионалната инспекция за опазване на околната среда Румяна Радилова. База за подобно твърдение били приетите отпадъци по данни на оператора на сметището. Сега предстои да се направят и геодезични заснемания, които също да дадат по-добра представа за състоянието на сметището. По груби разчети на екоинспекцията обаче то успешно можело да се използва поне до края на юли. По това време ще започне и компостирането на отпадъци в завода в Езерово, което също ще удължи живота на сметището, добави Радилова.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: