Изчезналият боцман: “На борда става нещо”

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 09.08.2008
1179
"Нещо умишлено е станало с мъжа ми, не може двама моряци да паднат така изведнъж, наблизо е имало бряг, а в морето много кораби. Съпругът ми може да плува с часове", не вярва на съкрушителната вест за изчезването на боцмана Русан Костов неговата съпруга Дарина. Тя и трите им деца са безутешни, но не спират да очакват бащата да се завърне у дома.

Поредната драма с изчезнал българин зад борда разтърси тези дни много моряшки майки и съпруги във Варна. Инцидентът се е случил след полунощ на 3 август в Средиземно море, между Тунис и Алжир. Русан Костов и негов грузински колега паднали от кораба "Истра", собственост на словенска фирма със седалище гр. Копър. В издирването, продължило над 36 часа, са се включили натовски кораби и хеликоптери. Спасителната акция не открила двамата моряци, пише корабособственикът до варненската менингова компания ЕТ "Вега Менинг". Тя уведомила българската фирма за случилото се и изразява съболезнования. Фаталното съобщение до семейството на моряка е трябвало да предаде шефът на фирмата Георги Райков. Всъщност Русан Костов е имал сключен директен договор със словенската фирма, а варненската компания е писала само референциите за назначаването му като боцман на кораба. "Истра" е 5000-6000-тонен кораб и е извършил рейсове с желязо и скрап по Средиземно море - Словения, Италия и африканския бряг. На 14 август Русан Костов е трябвало да празнува 47-ия си рожден ден. На кораба той се качил в началото на май и според контракта е трябвало да слезе на сушата през септември. Той има дълъг моряшки стаж. Плавал е на товарни и пасажерски кораби. Колегите му твърдят, че е отличен плувец, изключителен професионалист, сериозен и улегнал мъж. От 27 години живот и работа по море Русан за пръв път се оплакал на близките си за проблеми в екипажа. Със съпругата си разговарял на 29 юли, а след два дни - за последно и с брат си. И пред двамата издал тревогата си, но не посочил конкретните мотиви за нея. "Вероятно Русан и грузинецът са видели нещо, което не е трябвало, или са отказали да се подчинят да свършат нещо. Фирмата крие", категорична е моряшката жена. Тя недоумява защо съобщението за инцидента стига при нея едва на четвъртия ден, при това чрез посредник. Семейството на изчезналия боцман звъни с часове сега в офиса на словенската фирма, но там телефоните зловещо мълчат. За инцидента не са били уведомени Министерството на външните работи и "Морска администрация". Обезщетението е последното нещо, което ме интересува сега, каза жената в мъката си. Тя иска да се изяснят докрай причините предизвикали изчезването на съпруга й, и е решена да стигне докрай. В момента алжирската полиция продължава разследването на борда на кораба, който е в пристанище Беджая. Патрулни кораби на чуждите власти продължават да сноват в посочената акватория на морето. Заплащането на боцман под чужд флаг е около 1500-2000 долара на месец. За същата длъжност в Български морски флот дават по 900 евро плюс всички задължителни осигуровки.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
08.08.2008 Русан Костов е изчезналия варненски моряк край бреговете на Тунис
07.08.2008 Българин и грузинец изчезнаха от словенски кораб
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).