Изкуствените елхи - голяма конкуренция на естествените във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:51 / 16.12.2013
1597
20 лева е средната цена на двуметровите елхи, които се продават във Варна. Търговците са ги разположили основно по тротоари и ъгли седмица преди рождественските празници. В зависимост от размера могат да се намерят и дръвчето от 15 или от 30 лева - зависи кой каква височина търси.

Търговците отговарят уклончиво откъде са се сдобили с този растителен вид, но гарантират качество. Освен това обещават, че с наближаването на празника промяна в стойността му няма да има. Мнозина обаче вече са се погрижили за ежегодната празнична украса в дома си. Борове тази година почти не се предлагат, освен на две-три места около пазара и по кварталите. Най-голям е изборът на късоиглени дръвчета на кръстовището до кино "Тракия". На метри от мястото други улични търговци предлагат и сурвачки за по 2 лева.

В същото време голямо е разнообразието на изкуствени коледни елхи по магазините. Те се оказват предпочитани от масовия потребител, показва репортерска проверка.

Удобството при тях идва от широкия избор на цени и размери, игличките им не падат, сгъват се лесно, защото са на телена основа и на следващата година не е нужно човек да търси и да купува ново дърво. От 2 до няколко десетки лева - всеки може да си избере най-подходящата височина за дома, без да навреди на природата с унищожаване на растителност заради празника, коментират природолюбители.

Все още обаче някои предпочитат да спазят живата традиция и използват истински дървета - или лично отсечени, или закупени. "То си е обичай" според привържениците на идеята.

Традицията тръгва от древността

Макар, че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значите

АНКЕТА:
Изкуствена или естествена елха предпочитате?

Естествена
Изкуствена
Имам и от двете
Не празнувам
Нямам мнение

лните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.
Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.

За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните й вече означавал вечна вяра в Христос.

Вместо елха виетнамците украсяват клоните на прасковата.
В страните от Латинска Америка коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия.
В Япония коледното дръвче е популярно вече и там, макар че повечето японци не са християни.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (1)

Още по темата (121):
31.12.2014 160 хил. българи се изнасят в чужбина за Нова година
07.02.2014 Започна премахването на коледната украса по центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
22.01.2014 Кмет сбъдна коледната мечта на момиченце с кученце от Варна
20.01.2014 Кмет сбъдва новогодишно желание на дете с подарък от Варна
14.01.2014 Махат празничната украса на Варна до края на месеца
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).