Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата "Измерения на храбростта" ще бъде открита в Националния военноисторически музей
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 04.05.2013Коментари (0)838
Навръх Празника на Българската армия и Деня на храбростта Националният военноисторически музей представя изложбата "Измерения на храбростта". Това съобщиха от музея.

Изложбата показва как представата за храброст се пречупва през личните съдби на хора с различно положение в йерархията на Българската армия, живели в различни времена. Включени са повече от 20 героични прояви на обикновени редници, подофицери и висши чинове по време на войните и в мирния период. Измеренията на храбростта са потърсени в способността за съдбоносното и рисково решение на пълководеца, в смелостта да вдъхновиш бойците и сам да ги поведеш срещу врага, в саможертвата в името на националния идеал или защитата на мирното население. Чрез личните вещи на герои посетителите се докосват до вълнуващи истории като:

-Старшина I степен Димитър Димитров, спасил с цената на живота си екипажа на своя кораб при внезапно избухнал пожар в трюма с боеприпаси (4 март 1965 г.)
-Подофицер Иван Балахуров от 29-и пехотен ямболски полк, носител на 3 ордена "За храброст", който заедно с другарите си задържа коменданта на Одринската крепост Шукри паша;

-Поручик Ангел Янчев, спасил от плен знамето на 35-и пехотен врачански полк по време на Първата световна война.
-Полковник Никола Ботев, командир на 31-ви пехотен силистренски полк, който на 4 април 1945 г. в хърватското село Подтурен сам повежда щабната рота и пробива обкръжението, в което полкът е попаднал.

-Генерал-майор Григор Кюркчиев, командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия, който в боя на 1 ноември 1915 г. при Долно Чичево е ранен и претърпява ампутация на крака. Въпреки това остава в строя и продължава да командва поверената му част;
-Генерал-майор Константин Каварналиев, успял да удържи напора на две гръцки дивизии при Дойран по време на Междусъюзническата война (1913 г.) и заплатил с живота си, за да даде възможност на българското население да се оттегли.

За първи път в изложбата се показват портрети на кавалери на военния орден "За храброст", рисувани от известния художник Васил Димов на фронта. В залите звучи музика на Б.Т.Р.

На призива на НВИМ за предоставяне на предмети, снимки или документи, пазещи спомена за храбростта в родовата история, които да намерят място в изложбата, се отзоваха внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова и родственици на полковник Бохос Бохосян. Очаква се още родолюбци да се включат в инициативата.

Изложбата ще бъде открита от заместник-министъра на отбраната Ася Давидова от 11,30 часа. По традиция на 6 май НВИМ обявява Ден на отворените врати. Празничната програма продължава с атракции с военен характер. Ще бъдат отворени за достъп част от експонатите от външната експозиция - Самолет МиГ-21бис, самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", вертолет Ми-8 и зенитен ракетен комплекс "КРУГ"- М1.

Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на българския войник, опитвайки от неговата боб чорба, приготвена от истински военен готвач на полеви условия. Най-малките ще се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка, а хорото ще поведат възпитаници на 144 СОУ "Народни будители".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: