Излъчват финалните кандидати за поста на варненски митрополит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:28 / 17.11.2013
1320
Двамата финални кандидати за стола на покойния митрополит Кирил ще излъчи Епархийският събор във Варна. Претендентите да оглавят Варненската и Великопреславска епархия са 13, като най-младият е на 37 години, а най-възрастният - на 68.

За високия пост се борят главният секретар на Светия синод епископ Наум, който е духовен син на дядо Кирил, и игумените на Троянския, Бачковския и Роженския манастир - съответно епископите Григорий, Борис и Серафим. Сред претендентите са също управляващият патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" епископ Тихон, както и Знеполският епископ Йоан, който бе "дясна ръка" на дядо Максим и остана на поста си и при Негово Светейшество Неофит.

В играта за нов варненски митрополит са и двама бивши разколници - епископ Инокентий, който само до преди година беше лицето на църковния разкол, и загубилият надпреварата за Западно- и Средноевропейски митрополит епископ Яков, съобщава Дарик.

Да сложи митрополитска корона, иска и Главиницкият епископ Йоан. Той добре познава живота в епархията, тъй като бе викарий на покойния дядо Кирил.

Сред кандидатите са още епископите Сионий, Игнатий и Киприян. Те са най-близките сътрудници съответно на Видинския, Сливенския и Врачанския митрополит. В списъка с претендетите фигурира и името на епископ Даниил - "дясната ръка" на Американо-австралийския митрополит.

Епархийският избор е организиран под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол.

Според устава на Българската православна църква избирателите се събират в митрополията във Варна след светата литургия. Проверяват се пълномощията на делегатите и наместникът прогласява събранието за открито при присъствие на две трети от всички избиратели. Ако няма кворум, изборът се отлага с един час, след което се провежда при присъствие на повече от половината от всички избиратели. Когато не се събере и този кворум, се определя дата за нов избор.

Гласуването е тайно, с бюлетина, като изборът се извършва чрез заграждане на две от имената. Ако не са спазени тези изисквания, бюлетината е недействителна.

За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели. Когато никой не е получил необходимия брой гласове или само единият от тях, гласуването се повтаря до получаването на изискуемото мнозинство за двамата или за единия от претендентите. В случай че за кандидатите гласуват равен брой хора, гласуването се повтаря.

Всеки участник има право да подаде жалба по редовността на избора в тридневен срок от датата на провеждането му, след което Светият синод се произнася. Той може да потвърди избора или да го касира. Решението на Синода е окончателно.


Виж коментарите (0)

Още по темата (99):
03.07.2015 Навършват се две години от кончината на митрополит Кирил
09.07.2014 Една година от кончината на митрополит Кирил
14.05.2014 Дадоха голямата награда "Варна" на дядо Кирил
11.05.2014 Митрополит Кирил не заслужавал наградата "Варна"
08.05.2014 Награждават посмъртно митрополит Кирил с награда "Варна"
01.04.2014 Край: Заключиха, че митрополит Кирил се е удавил
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).