Изнудват бременни за консумативи в родилните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:24 / 10.04.2009
1023
Списък с необходимите медицински консумативи връчват в родилните отделения на бъдещите майки. В листовете са посочени 6 - 7 неща, сред които дори елементарен лигнин. Това се оплакаха варненки в напреднала бременност, които посетиха семинар, организиран от списание „9 месеца". На беседата присъства д-р Нели Енчева, началник-сектор "Контрол на първична медицинска и дентална помощ" в РЗОК - Варна, която бе категорична, че подобни списъци са в разрез със закона. Всяка здравноосигурена жена, чиято бременност бъде установена от джипи или гинеколог, тутакси е освободена от всякакви плащания във връзка със състоянието й. Тя не дължи дори една потребителска такса, разясни д-р Енчева. Така че щом дамата бъде приета в родилно отделение, не е длъжна да носи или плаща нещо, тъй като необходимите консумативи, лекарства и медицински ресурс са предвидени от клиничната пътека, която й се полага. Изключение от правилото са екстрите, които болницата осигурява като допълнителни услуги извън клиничната пътека. „Те могат да се осигуряват на жените само след като предварително е обяснено, че са платени и че може без тях.

Единственият преглед, който младата майка може да плати, е първият преглед на бебето от педиатър, в случай че малкото все още не е записано в пациентската му листа. Тогава жената и лекарят могат да се договорят консултацията да не се плаща, но иначе се дължи такса каквато при един свободен прием.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).