Изобретатели правят "пасивни" къщи във Водороден град

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:53 / 03.06.2010
943
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Темата "Енергия на бъдещето" въодушеви 26 ученици в Професионалната гимназия по електротехника. Те направиха 16 презентации и 1 доклад за проведената в училището научна конференция.

Специалната награда на Асоциацията на производителите на екологична енергия получи единайсетокласникът Георги Георгиев. Разгледах темата "Водородът като възобновяем източник". Изследвам приложението на водорода като екологично чиста енергия с възможности за преработване. В презентацията си представих как може да се създаде Водороден град. Това е задача пред учените, която ще бъде решена след време, но мисля, че отсега младите специалисти трябва да се подготвят за осъществяването й, каза Георги.

За създаването на "пасивни" къщи творческият тандем Диан Аргиров и Христо Димитров, също от XI в клас, получиха първа награда и висока оценка от журито, съставено от университетски преподаватели. Представяме нови къщи, които сами се грижат за приемането, оползотворяването на енергията, която получават от природата. Те са изградени от екологични материали, със слънчеви панели, със специална климатична и вентилационна техника. Изложението им е север-юг. Изолациите, дограмата също са енергоустойчиви, разказаха Диан и Христо.

Тийнейджърите развиват идеите си в Академията на свободното време, открита по проект от началото на учебната година в гимназията. Към нея са създадени 15 клуба, съобразени по тематика с интересите на бъдещите електроинженери.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).