Изоставиха 6 бебета за месец във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:59 / 08.08.2013
1118
6 бебета са изоставени през юли, съобщи за "Черно море" Анна Конукова, ръководител на отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" - Варна. Броят им е доста по-голям в сравнение със средния за периода. Обикновено всеки месец има между 2 и 4 сигнала, посочи Конукова. Справката за първите 5 месеца на годината показва, че изоставените деца от Варненска област са 19.

6-те новородени са настанени в Дома за медикосоциални грижи (ДМСГ) в кв. "Виница". Само едното от тях е с увреждания. В повечето случаи става въпрос за майки от ромски произход, които са многодетни и нямат възможност да хранят още едно гърло. Според регламента те имат право да подпишат декларация за осиновяване най-рано месец след раждането. После стартират медицински изследвания, след което и подготовка за включване в регистъра за осиновявания. Ако за изоставените не бъдат намерени родители българи, ще се търсят осиновители в чужбина.

4 деца на възраст до 3 г., отглеждани в ДМСГ във "Виница", са осиновени през юли, каза още Конукова. За едното от тях са намерени родители в чужбина. Осиновено е и 1 дете, отглеждано във варненско приемно семейство. То е взето от български родители.

През юли експертите от отдела за закрила на детето са съдействали и за настаняването на 5-има подрастващи в Дом "Гаврош". Социалното заведение се грижи за бездомни малки скитници от Варна и региона. 1 дете в риск е било настанено в семейството на негови роднини.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).