Изоставиха в сиропиталище 6 кърмачета за месец във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:31 / 13.09.2011
638
Само за август в сиропиталище от варненските родилни домове са изоставени шест кърмачета. Въпреки че често причината за подобно решение на майката е мотивирано от уврежданията на новороденото, тази тенденция започва да се променя. Справката на отдела "Закрила на детето" сочи, че от шестте низвергнати дечица само едно се е родило с трайни здравословни проблеми. И докато настаняванията на августовските бебета тъкмо е приключило, социалните работници вчера са натоварени с нови две бебета, чиято съдба тепърва ще се изяснява.

Едно от кърмачетата е потомък на многодетно семейство от ромски произход. Часове след раждането майката споделила пред медицинските специалисти, че иска да подпише декларация за отказ от родителски права, а бебето да се изпрати в дом "Майка и дете".

Другият казус касае 17-годишна родилка от региона. Според социалните работници, ако момичето срещне подкрепата на близките си, успешно би се справило с грижите за детенцето си. В случай, че се сбъдне по-добрият сценарий, младата родилка може да разчита на помощ от социалните служби и отдела. Ако пък тийнейджърката не е съвсем наясно със себе си, алтернативата е да постъпи временно в звеното "Майка и бебе", където, от една страна, ще се научи да се грижи за пеленачето си, а от друга - специалисти ще й помогнат да укрепи връзките си със семейството и бащата на малчугана.

Универсален съвет за възпитанието на едно дете няма, твърдят специалистите. Но все пак дни преди първия училищен звънец те препоръчват на родителите по-често да разговарят с хлапетата си. Ако са наясно с това какво се случва, какви са проблемите и притесненията им, могат да предотвратят навреме по-сериозни преломи или пък да потърсят помощ от специалисти. Те напомнят на родителите за пореден път, че децата демонстрират едно поведение у дома и съвсем друго в училище или пред приятелите си. В този смисъл родителите не бива да се доверяват на безпроблемното им поведение у дома, тъй като зад него може да се крие нещо друго.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).