Изписаха 8 от сватбарите, заразени с хепатит А в "Рапонги", може да се появят още заразени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:48 / 02.11.2012
2458
Днес от Инфекциозната клиника към МБАЛ "Св. Марина" са изписани 8 от 12-те заразени с хепатит "А" по времена сватбата в "Рапонги" пациенти. Техните показатели и симптоматиката дали на лекарите основание да ги пратят по домовете им. Това съобщи д-р Диана Радкова от клиниката.

През следващите 30 дни на болните ще са правят контролни изследвания. Излекуването на черния дроб обаче ще продължи от 3 до 6 месеца. За щастие, заразените са се обърнали навреме към специалистите, така че пораженията ще са по-малки. Заболяването обаче има инкубационен период от 40 до 50 дни.

Сватбата на дъщерята на нотариус Янчо Несторов е била на 5 септември, а първият пациент е постъпил на 17 октомври и е съпругата му. Тя също е сред изписаните от здравното заведение.

На тържеството е имало повече от 100 души. РЗИ - Варна, разпоредило на личните им лекари да ги уведомят, че са били контактни, за да си направят необходимите изследвания. Не е изключено да се появят още "сватбари" с хепатит "А", допусна и д-р Божанка Георгиева от здравната инспекция.

Все още в болничните легла са докторът на ПФК "Черно море" д-р Атев, главният готвач на заведението "Рапонги", сервитьор и една от сватбарките.

Според д-р Божанка Георгиева няма данни заразяването да е станало от храна, най-малкото, защото сватбата е била достатъчно преди хората да пострадат. Няма как да бъдат иззети проби от храна толкова късно. Направени са предписания на управителя на "Рапонги" да се извърши пълна дезинфекция на помещенията, в това число санитарните възли. Оттам също може да е тръгнала заразата. Заведението не е затворено. За случая е уведомена Агенцията по безопасност на храните, която би трябвало да е извършила свое проучване, бе коментарът от РЗИ - Варна.

"Хепатитът от тип "А" не е като салмонелата и грипа, които най-често не оставят следи в човешкия организъм. Черният дроб се възстановява трудно и винаги има рискове", каза още д-р Георгиева.

От 2-3 седмици Инфекциозната клиника е запълнена с пациенти с хепатит "А" от Провадийско. Постоянната бройка е около 50 души, при това деца и юноши, които са от ромски произход. За епидемиологичен взрив обаче не може да се говори, уточни д- Диана Радкова.

Източник: Днес +


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).