Изпробваха станция за измерване на GSM лъчения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 01.07.2009
1199
Мониторингова система за замерване на електромагнитни полета бе изпробвана във Варна от екипа на доц. Мишел Израел, ръководител на лабораторията по физични фактори в Националния център по опазване на общественото здраве към Министерството на здравеопазването.

Апаратурата е осигурена от фирма, която доставя у нас подобна техника и съвместно със специалистите от лабораторията реализира международен проект за анализ на електромагнитните лъчения от базовите станции на GSM операторите. Тествана вече в София и Варна, вчера системата бе изпробвана и в Несебър и Бургас. Мониторинговата станция позволява да се направят замервания на определени места в града, като предлага информация за това как се променя полето, какви са честотите и диапазоните в съответния район и пр. Данните, събрани във Варна, ще се предоставят на РИОКОЗ, коментира доц. Мишел Израел. По думите му станцията може да бъде много полезна на населението, защото съществува технологична възможност събраната от нея информация да се качва в интернет и оттам всеки да проверява показателите в опрeделен момент от деня, за който се интересува. За целта данните трябва да се събират и обработват в компютър майка, уточни Мишел Израел. Според него по-големите градове би трябвало да разполагат с такива станции, тъй като това би дало отговорите, от които хората имат нужда във връзка с тревогите си заради антените на GSM операторите. Доц. Израел се надява общините да си закупят поне 1-2 станции, за да може да започне внедряването на мониторинговата система у нас. С такава вече разполага Португалия, където има общо около 150 подобни апарата. Проектът в Португалия обаче е реализиран с помощта на Европейската общност, допълни Мишел Израел. Без да разполага с точна информация за размера на инвестицията, той допусна, че с осигуряването на необходимия софтуер внедряването на една станция вероятно излиза между 10 000 и 20 000 лв.

Мониторинговата станция за замерване на електромагнитните лъчения е абсолютно автономна и може да се сложи на всяко място. Тя има соларен панел и батерии, които се захранват с него. В нея е вградена SIM карта, към която може да се включи всеки, стига да знае номера, обясни на свой ред Александър Иванов, представител на фирмата, осигурила апаратурата. Технологията позволява да се отчете насищането на електромагнитното поле в дадена точка и в определен момент. Системата обаче измерва стойностите през няколко секунди, а през няколко минути ги осреднява, така че това позволява при продължително замерване да се проследи изменението на полето, изтъкна Иванов. При норма от 6 волта на метър замерванията във Варна не показаха отклонения. Станцията бе изпробвана в понеделник до сградата на РИОКОЗ и въпреки че в района има множество базови станции, не бяха регистрирани отклонения от нормите. Вчера специалистите направиха замервания и в кв. "Младост". Изборът на мястото бе продиктуван от общественото недоволство срещу базовата станция, която предстои да бъде монтирана върху покрива на вх. 7 на бл. 146. Да се правят замервания е безрезултатно, тъй като антената все още не е поставена, но все пак решихме да докажем на хората, че мониторинговата система отчита изменението в електромагнитните полета, изтъкна доц. Израел. Той бе категоричен, че дали базовата станция вреди на здравето на хората, могат да посочат проучванията след старта на експлоатацията й. Специалистът обаче изказа личното си мнение, че не бива да се допуска поставянето на антени на GSM оператори до детски градини, както е в конкретния случай в кв. "Младост".

Източник: chernomore.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
26.11.2010 Премиерът подхвана GSM-операторите
10.08.2010 Махат опасните GSM антени с поправка в Закона за здравето
21.07.2010 Общината: И сами можем да премахваме GSM антени
13.07.2010 Кметът има три дни да каже за GSM-антените
12.07.2010 Кметът бил отговорен за липсата на карта на GSM антените във Варна
28.06.2010 Картата на GSM антените потъна в девета глуха
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).