Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изпълнителният директор на Стопанска камара - Варна: Двойно скачат незаконните такси за бизнеса
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 22.11.2010Коментари (0)1280
© Varna24.bg
Близо 162 млн. лв. годишно плаща бизнесът за такси за регулации, показват разчетите на Българската стопанска камара (БСК). Въпреки че в законите регулаторните режими намаляват, в последните две години двойно са се увеличили нерегламентираните правила. Администрацията, особено общинската, намира начини да въвежда режими, които приличат на лицензионните, но са формулирани по друг начин. Това е един от изводите в анализа "Администриране на регулаторните режими - модерно регулиране". Изследването е изработено от експерти на стопанската камара и се финансира от фондация "Фридрих Еберт". Преди 3 години БСК предостави списък с 62 закона, които трябва да бъдат променени, за да се синхронизират правилата за регулиране, заяви Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара - Варна.

По неговите думи нито един от тях не е променен до момента. Той припомня колко е актуално и днес казаното навремето от А.П. Чехов - дай власт на чиновника и ще докаже, че зависиш от него. Общинските управи налагат нови такси, за да увеличават приходите в местната хазна, а от там чиновниците да вземат повече премии, коментира Огнян Спасов. Той припомня, че по закон трябва да има лицензионен режим за 45-50 дейности, които са разпределени в 200-300 бизнеса. В момента обаче те се разпростират над повече от 1200 дейности. И това е при положение, че в Националната програма за реформи е записано, че до 2020 г. административната тежест за бизнеса трябва да се намали с 20 %. БСК е предоставила списък с 62 закона, които трябва да бъдат променени, за да се синхронизират правилата за регулиране. Това е станало преди 3 години, но до момента нито един от тях не е променен, подчерта Огнян Спасов.

По неговите думи БСК продължава да настоява за въвеждането на ясна и прозрачна методика за определяне на държавните такси, както и да се променят законите за нормативните актове и местното самоуправление, за да не могат общините да въвеждат допълнителни правила за бизнеса. Например сега е истинско ходене по мъките с ваденето на документи и представянето им на институциите. В същото време те могат да бъдат набавени направо по служебен път. Всяка година фирмите плащат по 50 лв. за вписването на обстоятелства само в Агенцията по вписванията, което също може да става служебно. А да не говорим, че отстраняването на допуснати нередности е честа практика и това принуждава бизнеса да плаща такси всеки път. Компаниите страдат и от забавянето на документи и актове, което затруднява плановете им за инвестиции. Статистиката показва, че МРРБ не е дало отговор за концесионирането на повече от 500 компании, а МОСВ бави повече от 1000 оценки за въздействието над околната среда, както и за комплексни разрешителни. Държавата ни е толкова централизирана и самовглъбена, че не иска да изтърве кокала и да делегира част от своите права на нестопанските организации - камарите, асоциациите, което е нормалното, подчерта шефът на СК- Варна. Той даде за пример Германия, където създаването на фирма става с разрешително от камарите ,като цялата фирмена регистрация приключва за 4-5 минути.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: