Изработват устройствена схема за Варненския регион

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:43 / 20.10.2008
824
Общината ще участва в процедурата по изработването на районна устройствена схема (РУС) за Варненския регион. Освен Варна, документът ще включва и общините Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово. Това решение бе взето на заседанието на комисията по архитектура, по предложение на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. Съгласно действащата нормативна уредба РУС ще решава бъдещето развитие и устройство на територията при гарантирано опазване на околната среда. Ще гарантира и равномерното инфраструктурно осигуряване на общините от областта, при отчитане на демографското развитие, социално-икономическото равнище и съществуващите природни дадености. Така ще бъдат установени трасетата на транспортната и инженерната инфраструктура. Всяка от общините ще има възможност сама или с друга община да кандидатства за субсидии от държавния бюджет за изпълнението на устройствени дейности, както и по различни европрограми.

От 2005г. е в ход процедура по изработване на Общ устройствен план на община Варна. Част от проектните разработки включват изследвания относно зоната на влияние на Варна и отражението й върху развитието на съседните общини. В процеса на обсъждането на изработения предварителен проект е възникнала идеята за изрботването на РУС, се казва в предложението на шефът на местния парлемент. Подготовката ще премине през няколко етапа - събиране на изходни данни, изработване и съгласуване на задание, приемане от Областния ексертен съвет по устройство на територията и одобряване на изготвената схема от областния управител. Предвижда се разходите по осъществяване на заданието да се осигурят от общините в областта, а финансирането на самата РУС от общинските хазни и държавата чрез съдействието на областния управител. По предварителни данни разходите по изготвянето възлизат на 15 000 лв., без ДДС.

С оглед справедливото разпределение на финансовата тежест за изготвяне на заданието процентното участие на общините ще бъде по два критерия - население и площ. Варна ще поеме 38,07 %, което е 5 700 лв.

Съветниците от комисията по архитектура решиха да задължат общинските юристи да изготвят становище за законосъобразността на предложението. Според някои от местните избранници преписката не е съобразена със закона. Няма национална схема по която да се ръководим, а ще съставяме регионална, каза съветникът от ГЕРБ Данчо Симеонов. Последното решение дали общините от областта ще разполагат с РУС ще стане ясно на сесията в четвъртък.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).