Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изследователи: Варна е първата българска столица
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 29.11.2010Коментари (0)1258
© Varna24.bg
Петнайсетата национална историческа конференция "България в световната история и цивилизации - дух и култура" завърши вчера. В пленарната зала на общината два дни обсъждаха миналото и бъдещето на България над 200 учени, изследователи, писатели от страната, Западните покрайнини, Молдова, Украйна, Сърбия, Чувашия в Руската федерация, които признават, че са част от българската нация.

В много от научните съобщения и доклади бе разгледано историческото наследство на Североизточна България. Според академик Христо Маджаров Варна е първият град, избран от хан Аспарух за столица. Авторът доказва, че тук е центърът на древна цивилизация, по-стара от досега познатите. Някои историци защитиха тезата, че траките са носители на древна цивилизация, от която са заимствали и елините. Друга спорна антична личност - Орфей, също е обект на научни открития. Учените, участващи в конференцията, отричат неговата принадлежност към елинската култура и посочват, че той е част от античното наследство по българските земи. Доклади по древна история, археология, етнография и фолклор за развитието на българските общности извън граница бяха в центъра на форума.

Българските летопис, книжнина и родова памет многократно и планомерно са унищожавани и заличавани. Но винаги се е достигала една критична точка, когато българският дух на прага на унищожението се е събуждал и мощно се е надигал да защити своя живот и своята бъднина, е мнението на инициатора на конференцията инж. Димитър Боянов, издател на в."Народен будител". Той присъства на заседанията и получи в знак на признателност от последователите си специален плакет. В над 30 доклада бяха представени нови, нетрадиционни изводи за корените на българите, които се откриват в Тибет. Конференцията даде възможност на ученици и студенти да представят своите разработки и изследвания. Росен Гацин, най-младият краевед в България, като ученик проучил историята на читалище "Съзнание" в Белослав и издаде документална книга, създаде етнографска сбирка, основа първия музей в града, както и първия в България клуб на младия краевед. Екип от НГХНИ "Константин Преславски" представи творчеството на големия български скулптор Кирил Шиваров. Ученици от IЕГ проучиха двете български църкви в Одрин. С книгата си "Архитектът аристократ Дабко Дабков" студентът Християн Облаков се представи като най-младия изследовател на форума. Участниците в конференцията подкрепиха сънародниците ни в Западните покрайнини, в Бесарабия и Македония. Отново бе поставен въпросът за създаването на световен съюз на българите.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: