Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изследователи: Варна е първата българска столица
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 29.11.2010Коментари (0)1258
© Varna24.bg
Петнайсетата национална историческа конференция "България в световната история и цивилизации - дух и култура" завърши вчера. В пленарната зала на общината два дни обсъждаха миналото и бъдещето на България над 200 учени, изследователи, писатели от страната, Западните покрайнини, Молдова, Украйна, Сърбия, Чувашия в Руската федерация, които признават, че са част от българската нация.

В много от научните съобщения и доклади бе разгледано историческото наследство на Североизточна България. Според академик Христо Маджаров Варна е първият град, избран от хан Аспарух за столица. Авторът доказва, че тук е центърът на древна цивилизация, по-стара от досега познатите. Някои историци защитиха тезата, че траките са носители на древна цивилизация, от която са заимствали и елините. Друга спорна антична личност - Орфей, също е обект на научни открития. Учените, участващи в конференцията, отричат неговата принадлежност към елинската култура и посочват, че той е част от античното наследство по българските земи. Доклади по древна история, археология, етнография и фолклор за развитието на българските общности извън граница бяха в центъра на форума.

Българските летопис, книжнина и родова памет многократно и планомерно са унищожавани и заличавани. Но винаги се е достигала една критична точка, когато българският дух на прага на унищожението се е събуждал и мощно се е надигал да защити своя живот и своята бъднина, е мнението на инициатора на конференцията инж. Димитър Боянов, издател на в."Народен будител". Той присъства на заседанията и получи в знак на признателност от последователите си специален плакет. В над 30 доклада бяха представени нови, нетрадиционни изводи за корените на българите, които се откриват в Тибет. Конференцията даде възможност на ученици и студенти да представят своите разработки и изследвания. Росен Гацин, най-младият краевед в България, като ученик проучил историята на читалище "Съзнание" в Белослав и издаде документална книга, създаде етнографска сбирка, основа първия музей в града, както и първия в България клуб на младия краевед. Екип от НГХНИ "Константин Преславски" представи творчеството на големия български скулптор Кирил Шиваров. Ученици от IЕГ проучиха двете български църкви в Одрин. С книгата си "Архитектът аристократ Дабко Дабков" студентът Християн Облаков се представи като най-младия изследовател на форума. Участниците в конференцията подкрепиха сънародниците ни в Западните покрайнини, в Бесарабия и Македония. Отново бе поставен въпросът за създаването на световен съюз на българите.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: