Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изследователски екип разшифрова послание във Варненското златно съкровище
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 30.01.2009Коментари (0)1082
Изследователски екип под ръководството на Христо Смоленов твърди, че е разшифровал послание на най-древната цивилизация, заложено в предмети от Варненското златно съкровище. Смоленов обясни, че името на проекта е "Архео-Логика на свещените символи". В някои от забележителните артефакти от Варненските некрополи има не само концептуално изкуство, но и художествено оформени научни послания. „Изобразени като свещени символи - силует на Великата богиня майка, златни фигури на бик с характерни знаци по тях, те са носител и на научна информация. кодът им, който успяхме да разшифроваме, е гениално прост - просто гениален", заяви Смоленов.

По думите му - всичко е започнало с изследване именно на пропорции. „Ние си поставихме за цел да потърсим постоянни, или често повтарящи се пропорции в свещените символи и артефактите на цивилизацията от Варна. Тази постановка на въпроса се оказа изключително плодотворна. Освен естетични, открихме и математически функции на символите и артефактите. Те изобразяват закономерности, които историята на науката документира 4, 5 и дори 6 хилядолетия по-късно. В някои от златните фигури откриваме числата от прогресията на Фибоначи, аритметични операции, геометрични фигури. Например правоъгълен триъгълник със страни 3, 4, 5 единици и в допълнение - още 9 правоъгълни триъгълника, вложени във фигурка на бик с размери 5,8 на 5,6 сантиметра. Същата фигурка може да играе ролята на транспортир, и дори да служи за ориентир при движение по азимут, тъй като в нея трайно са фиксирани еталонни ъгли от 90, 60 и 45 градуса", посочи Смоленов.

Според Смоленов - оказва се, че предмети, на които древните са приписвали свещен смисъл, имат същевременно практическо значение за определяне на посоката на движение. „Те оправдават изрази като „ С бога напред!", изразяват надеждата с божия помощ да се достигне до целта, защото практически, а не само символично служат за ориентация по звездите. Те служат за бързо определяне на посоката, например при навигация в бурно море. Накратко, осмислят свещените символи, включително и първите изображения на кръст, като действени ориентири с практическо значение", посочи той.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: