Извадиха потънал двутонен буй от морето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:14 / 13.01.2012
1140
Потънал двутонен буй бе изваден от морето и подменен с нов при съвместна операция на ТП "Пристанищна инфраструктура" - Варна, и Военноморската база. Действията на екипите, които проявиха изключителен професионализъм, продължиха 7 часа и половина, а успешният край на операцията предотврати затварянето на канал №1.

Информацията за потъналия буй №105, който е част от системата морски буйове от фарватера на канал №1, е получена на 11 януари при рапорт на дежурния оператор на Управление на корабния трафик - Варна. За скоростното решаване на проблема са предприети незабавни действия. В 12,15 ч. на щатното място на потъналия буй са позиционирани плаващият 100-тонен кран "Атлас" и екип на база СНО ("Средства за навигационно осигуряване") от ТП "Пристанищна инфраструктура" - Варна.

Ситуацията се оказва изключително напрегната поради сложните метеорологични условия, както и заради реалния риск от затваряне на канал №1 поради големите размери и тегло на морски буй №105.bui3

Операцията по изваждането на потъналия 2-тонен буй и поставянето на нов е ръководена лично от директора на ТП "Пристанищна инфраструктура" - Варна, Румен Арабаджиев и от зам.-директора на структурата Елеонора Жекова. След спешна и адекватна намеса на специализиран водолазен екип от Военноморската база - Варна под командването на капитан І ранг Коста Андреев потъналият буй е локализиран, изключително прецизно сапаниран и изваден на борда на плаващия кран "Атлас". Поради малкото време за реализиране на операцията в светлата част на деня се налага екипът да действа и по тъмно, тъй като фарватерът трябва да бъде възстановен. Предприети са нови действия по определяне на координатите и прецизното поставяне и спускане на буй №105.

Цялата операция приключва успешно благодарение на съвместните усилия и професионализма на екипа от ТП "Пристанищна инфраструктура" - Варна, с ръководител на база СНО Стефан Станев, експерт промери Людмила Ангелова и екипажа на моторен катер "Пионер 2" с капитан Гошо Ангелов и механик Константин Наумов, със съдействието на екипажа на 100-тонния кран "Атлас". Точно в 19,40 ч. краят на операцията е докладван на дежурните в УКТ - Варна.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).