Известен варненски скулптор с предизвикателство към публиката

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 25.04.2013
1638
Ново предизвикателство пред публиката е подготвил известния варненски скулптор доц.Николай Нинов. На 30 април от 19 ч в елегантната нова галерия "Contemporary space" на ул. М.Балабанов 21 във Варна автора представя изложба изградена от материали на цивилизацията - стиропор, пластмаса, силикон. Нарекъл проекта си "За нещото и нищото" той предоставя на варненската аудитория възможността да разсъждава за природата на нещата, за смисъла, за взаимоотношенията на духа и материята, за идентичността.

Проследявайки творческото му развитие ние откриваме траен интерес към проблемите на съществуването на днешния човек. Със средствата на съвременната скулптура автора поставя дзен-задачи на своята публика и дискретно ги насоча към отговора. Ключът за диалог в тази изложба е танграмът - древна китайска логическа игра. Подредбата на таните е вид задача - главоблъсканица, чието подреждане е таен език и комуникационен код.

Играта на Нинов изпраща послание, зов за премахване на фалша и лицемерието. Танграмите на Нинов са символ на изместените, фалшиви същности.

Николай Нинов е завършил скулптура при проф. Коста Денев и проф.Величко Минеков във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" през 2000г. През 2009 защитава доцентура по скулптура. Преподава във Варненския свободен университет от 2001г. Участвал е в множество международни фестивали за съвременно изкуство, симпозиуми по скулптура, кураторски проекти в България и чужбина. Реализирал е множество самостоятелни изложби в престижни галерии и културни институции в България. Носител е на наградата за млад автор от Биенале на малките форми , Плевен/2004/ и на галерия Буларт /2002/. Живее и работи във Варна.
зложбата "За нещото и нищото" ще бъде представена от проф. Владимир Иванов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).