Известен журналист гостува на училище във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:35 / 25.10.2024
257
Ученици от девети, десети и единадесети  клас от Средно училище "Гео Милев“ са участниците  в проект "Медийна грамотност в дигиталния свят“ по програма "Еразъм+“. За медийната среда, фалшивите новини и ролята на традиционните медии днес пред тях говори Гена Трайкова - дългогодишен водещ и главен редактор на bTV Новините. В срещата участват и ученици от ПТГ "Цар Симеон Велики“ - Търговище и СУ "В. Левски“ - Девня.

Във Варна е първата от планираните четири национални младежки  срещи, по време на които експерти ще представят своята гледна точка и споделят опит по теми, свързани с медийната и дигитална среда, и уменията за кариерно развитие в дигиталния свят. Проектът се реализира съвместно със  Сдружение "Моят град“. Останалите срещи са в София, Пловдив и Самоков.

Пред ученици, учители и гости лекторът представи и подкрепи с интересни конкретни примери появата и пътя на дезинформацията, нейното разпространение  и влиянието и върху потребителите. Тя представи възможните пътища на фалшивите новини, необходимостта да се проверяват фактите, да се търси информация за сайтовете, които се използват като източник. Гена Трайкова говори за създаването и разпространението на различни конспиративни теории, които чрез дигиталните медии бързо набират популярност и привърженици. Тя отдели внимание на новата роля на традиционните медии в съвременното общество доминирано от дигитална информация. Срещата завърши с конкретни въпроси към лектора, а мненията на участниците ще бъдат споделени по време на следващите национални срещи.

По теми, свързани с дигиталната и медийна грамотност на учениците в СУ "Гео Милев“, се работи целенасочено в последните няколко години. Целта е младите хора да осъзнаят ролята на медиите за формиране на мнение и нагласи в обществото, да изградят умения да различават фалшивите новини, дезинформацията, пропагандата, както и критично да ползват информацията, която достига до тях през различни медийни канали. Формирането на умения за използване на  възможностите на интернет за образователни цели и избягване на рисковете в дигитална среда е процес, в който имат своето място експерти, учители и родители. Учениците от единадесети клас в СУ "Гео Милев“ имат факултативни учебни часове по медийна грамотност. В рамките на три години ученици на възраст между 15 и 18 години, участваха в  училищен проект ACTIVE по програма "Еразъм+“, с основен акцент върху медийната грамотност и гражданските компетенции,  в партньорство с Италия, Испания и Полша.

В резултат на доброто сътрудничество на училището с РТВЦ-Варна и Сдружение "Моят град“, в последните две години, с  ученици от гимназиален етап, са реализирани проектите "Повишаване на медийната грамотност и предприемаческите нагласи сред младежите“, "Тенденции в кариерите на бъдещето“ и "Аз и дигиталната реалност“.

Като резултат от проекта ще бъде разработен "Пътеводител за медийна грамотност в дигиталния свят“, като нов образователен ресурс, който ще е достъпен онлайн.

В рамките на проектните дейности ученици ще посетят регионалното студио  на БНТ2 – Варна, където ще се  срещнат с професионалисти и експерти.

На срещата присъстваха официални гости и партньори на училището.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
ЦИК: Един и същи състав на комисия ще произведе двата вида избори...
Благомир Коцев за важността на районни кметове
Супер новина за шофьорите във Варна! Касае целия уикенд!
Внимание! БДЖ с важни промени за влаковете от и до Варна 
"Време е за възраждане", призоваха от партия "Възраждане" във Вар...
Николоски: България приема македонските аргументи за жп линията п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).