Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Известен журналист гостува на училище във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 20:35 / 25.10.2024Коментари (0)265
©
Ученици от девети, десети и единадесети  клас от Средно училище "Гео Милев“ са участниците  в проект "Медийна грамотност в дигиталния свят“ по програма "Еразъм+“. За медийната среда, фалшивите новини и ролята на традиционните медии днес пред тях говори Гена Трайкова - дългогодишен водещ и главен редактор на bTV Новините. В срещата участват и ученици от ПТГ "Цар Симеон Велики“ - Търговище и СУ "В. Левски“ - Девня.

Във Варна е първата от планираните четири национални младежки  срещи, по време на които експерти ще представят своята гледна точка и споделят опит по теми, свързани с медийната и дигитална среда, и уменията за кариерно развитие в дигиталния свят. Проектът се реализира съвместно със  Сдружение "Моят град“. Останалите срещи са в София, Пловдив и Самоков.

Пред ученици, учители и гости лекторът представи и подкрепи с интересни конкретни примери появата и пътя на дезинформацията, нейното разпространение  и влиянието и върху потребителите. Тя представи възможните пътища на фалшивите новини, необходимостта да се проверяват фактите, да се търси информация за сайтовете, които се използват като източник. Гена Трайкова говори за създаването и разпространението на различни конспиративни теории, които чрез дигиталните медии бързо набират популярност и привърженици. Тя отдели внимание на новата роля на традиционните медии в съвременното общество доминирано от дигитална информация. Срещата завърши с конкретни въпроси към лектора, а мненията на участниците ще бъдат споделени по време на следващите национални срещи.

По теми, свързани с дигиталната и медийна грамотност на учениците в СУ "Гео Милев“, се работи целенасочено в последните няколко години. Целта е младите хора да осъзнаят ролята на медиите за формиране на мнение и нагласи в обществото, да изградят умения да различават фалшивите новини, дезинформацията, пропагандата, както и критично да ползват информацията, която достига до тях през различни медийни канали. Формирането на умения за използване на  възможностите на интернет за образователни цели и избягване на рисковете в дигитална среда е процес, в който имат своето място експерти, учители и родители. Учениците от единадесети клас в СУ "Гео Милев“ имат факултативни учебни часове по медийна грамотност. В рамките на три години ученици на възраст между 15 и 18 години, участваха в  училищен проект ACTIVE по програма "Еразъм+“, с основен акцент върху медийната грамотност и гражданските компетенции,  в партньорство с Италия, Испания и Полша.

В резултат на доброто сътрудничество на училището с РТВЦ-Варна и Сдружение "Моят град“, в последните две години, с  ученици от гимназиален етап, са реализирани проектите "Повишаване на медийната грамотност и предприемаческите нагласи сред младежите“, "Тенденции в кариерите на бъдещето“ и "Аз и дигиталната реалност“.

Като резултат от проекта ще бъде разработен "Пътеводител за медийна грамотност в дигиталния свят“, като нов образователен ресурс, който ще е достъпен онлайн.

В рамките на проектните дейности ученици ще посетят регионалното студио  на БНТ2 – Варна, където ще се  срещнат с професионалисти и експерти.

На срещата присъстваха официални гости и партньори на училището.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Бойни спортове
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: