Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изяли сме 911 тона миди, няма за износ
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 09.08.2011Коментари (0)866
© Varna24.bg
През миналата година у нас са произведени над 911 тона миди, съобщи Ивайло Симеонов, ръководител на дирекция "Риболов и контрол" в ИАРА.

През последните години постоянно расте интересът към този бизнес, а почти цялата готова продукция се реализира у нас. Все още не е задоволен вътрешният пазар и собствениците на ферми успяват да продадат добитите миди в ресторантите, които изграждат край стопанствата си, уточни експертът. Засега от агенцията не са констатирали проблеми при контрола на мидените ферми, уточни той. По морето за безопасността на блюдата от мекотелото се грижат от агенцията по храните.

Поне девет лева излиза порция миди с ориз, ако е сервирана край морето в Балчик. И докато сънародниците ни си правят сметка за парите, които ще дадат за вкусотията, то гостите от Русия и Румъния нямат тези задръжки и похапват миди сготвени по всякакъв начин.

В същото време доста по-малък е интересът към другият деликатес - рапаните. Около 4-5 хил. тона се добиват у нас годишно. Почти цялото количество се реализира в чужбина, съвсем малко рапани остават по ресторантите по морето.

У нас обаче съществува стар спор за добиването на мекотелото, което е паразитно за нашето море и унищожава доста от морската фауна. Хората, които се занимават с този бизнес, искат да бъде разрешено тралирането на морското дъно, за да се събират по-лесно рапаните. Природозащитниците са твърдо против този метод, защото той може да наруши крехкото равновесие в нашите води.

Поправки в закона за рибарството, които визират и този проблем, вече са минали на първо четене в парламента, предстои наесен да се реши окончателно този проблем. Все още се търси отговор на проблема. За да се установи ефектът от подобно тралиране, трябва да се направи научен експеримент, който да даде окончателно становище, смята Ивайло Симеонов. Проучването ще продължи около 5 години, след което ще се анализират резултатите. Последното подобно изследване е правено през 2000 г. Според него дънното тралиране е изключително вредно. Експертите по аквакултури са категорично против унищожаването на морската среда. Промените в Закона за рибарство и аквакултури предвиждат да бъде забранен стопанския риболов във вътрешните водоеми, а това да остане само за акваторията на Черно море. Освен това ще трябва всеки рибар да бъде регистриран като едноличен търговец или фирма, за да бъде изсветлен малко този бизнес. Двойно по-големи стават и глобите за нарушения. За тралиране на дъното, което по принцип става с неразрешени средства за улов, санкцията става между 4 и 6 хиляди. През септември пък ще бъдат готови резултатите от изследването за запасите от калкан в Черно море, съобщиха още от рибарската агенция. През тази година Европейската комисия намали квотата за добив на калкан за България и Румъния.

Над 5 млн. лева безвъзмездна финансова помощ ще получат шест мидени стопанства по оперативната програма "Рибарство". Вече има сключени договори по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство", съобщиха за "Монитор" от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Междувременно стана ясно, че вече са изплатени средства за два проекта по мярката за производствени инвестиции в аквакултура.

Известната каварненска ферма "Дълбока", която е разположена на повече от 2 дка площ, получава над 773 хил. лева. Отскоро собственикът на миденото стопанство от Североизточна България отвори заведение и край столицатаmзаради големия интерес към продукцията.

Край залива Каваците пък се намира другата ферма за изкуствено отглеждане на черна мида, което получи вече средства заради изпълнен проект. Там изплатената сума е над 82 хил. лева. В България има 53 ферми, които са регистрирани за отглеждане на миди, сочи статистиката на агенцията по рибарство.

През последните години има тенденция към развитие на морските аквакултури по българското крайбрежие, като основният отглеждан вид в крайбрежните територии е черната морска мида, уточняват от агенцията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: