Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изящни красоти гостуват за първи път във Варна
©
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г.

Борис Георгиев представя самостоятелни изложби в Пловдив през 1927 г. и в София през 1928 г., в които показва галерия портрети на български интелектуалци. Сред портретуваните в първата изложба са Владимир Димитров – Майстора, музиканта Саша Попов, детския писател Чичо Стоян, поетесата Мара Белчева, Вичо Иванов, Теодор Траянов. Софийската изложба е с портрети на български интелектуалци.

Изследователката на творчеството на Борис Георгиев Пламена Димитрова-Рачева проследява творческия път на художника в периода от ноември 1928 г. до септември 1929 г., когато художникът живее в Берлин и се запознава с Алберт Айнщайн и Ромен Ролан. Тогава той създава поредица оригинални портрети: портрет на д-р Елизе Владигерова, двоен портрет на братя Владигерови, портрет на сестра си Надя, портрети на дъщерите и на семейството на Айнщайн, както и на самия Алберт Айнщайн за неговия 50-годишен юбилей и др. Това свидетелства, че жанрът на портрета става доминиращ в изкуството на художника от този период.

Изображението на Стефан Митов е изпълнен артистично, обхваща обърнато леко наляво лице и долната част на шията. Образът се отличава с пластичност и напомня скулптура, омекотява се и се уплътнява от полусенките и сенките на лицето. Художникът използва тонирана в неаполитанско жълто хартия, а рисунката е с цветен молив в кадмиево кафяв цвят. Създава се усещане за светлина и асоциация с ренесансовите рисунки и скулптури. Традиционно за изкуството на Борис Георгиев е използването на линията като основно изразно средство. Чрез нейната обмисленост и обобщеност художникът пресъздава емоции и чувства - обобщава Рачева в монографията си “Борис Георгиев от Варна".

Двете гостуващи рисунки са експонирани в залата на Борис Георгиев в постоянната експозиция на Галерията и могат да се видят до края на февруари 2025 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: