Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изявена българска цигуларка с нетрадиционно представяне във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:45 / 08.09.2011Коментари (0)647
Изявената българска цигуларка Деворина Гамалова ще представи по един необикновен начин двама автори и техните творби утре. Това са "Епически поеми" на Бойко Йорданов Бадев и "Попътно" на Йордан Хаджиев.

Музикалното събитие с литературен привкус ще се състои в кафе-сладкарница Café Olé в търговско-развлекателен център Мол Варна от 18:30 часа.

Инициативата е лично на д-р Гамалова, която от дълги години работи успешно като солов изпълнител на класическа цигулка в Германия, Англия, Италия, Франция и други страни. Музикантката е изнасяла концерти и за създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now". Има реализирани записи за компакт-дискове, за радио Лондон (ВВС), Дрезден, Кьолн, Дюселдорф и Берлин, също така участва в много европейски телевизионни и радио програми. Д-р Гамалова се занимава активно и с преподавателската си дейност по цигулка и виола, като кариерата и в тази насока започва в South Downs College. От 1999 до 2003 асистира на проф. Григорий Жислин в Royal College of Music - Лондон. Преподава в Goldsmith University of London, в Birmingham Conservatoire и Trinity College of Music, а от 2005 година в London College of Music.

Двете произведения, които д-р Гамалова ще представи с помощта на изразните средства на класическата цигулка имат специално място в живота й. През юни тя успешно ги презентира в българското посолство в Лондон, а наскоро и в София.

Бойко Бадев е изключително интересен и оригинален автор. Майстор на словото, той наследява таланта си от своя баща - литературния критик Йордан Бадев, чиито избрани съчинения излязоха от печат тази година като издание на БАН под названието "Слово и родина". Бойко е в немилост през всичките години на диктатурата и затова талантливите му творчески опити остават заключени в бюрото му, докато неотдавна те бяха намерени от Деворина Гамалова, която спомоществователства издаването им. Житейският път на Бойко Бадев е суров и драматичен. Едва ли има болка, която Бойко да не познава. Той трябва да надмогне ранната и насилствена загуба на баща, трудностите свързани с конфискуване на дома, имуществото и изпадането в немилост, лишаването от професионално развитие, включително и загубата на единствено дете. Въпреки това той никога не допуска малодушие или компромис със съвестта си и житейското си "верую". Отстоява идеалите, които изповядват творбите му със стоическо достойнство и непоколебимост. Той не само пише, той живее поемите си като напълно се слива с подвига на героите си.

В сборника "Епически поеми" са включени хронологически трите най-мащабни и силни поеми, писани в ранна младежка възраст, но преработвани многократно в течение на годините. Макар и писани на исторически теми те са надисторически. Изричат се универсални истини открили се на автора в минути на творческо прозрение.

Йордан Хаджиев, автор коренно различен от Бадев, може да се приеме като своего рода литературен наследник на Алеко Константинов. Невероятно находчив в хумора и иронията, много добър портретист, с жив език, той разобличава фалша и лицемерието. Докато Бадев облича героите си в идеали, Хаджиев ги разсъблича, тоест поставя под съмнение истинността на всеки възвишен порив. Дали той е такъв или е шаблон прикриващ стремеж към лична изгода. Но независимо от този обратно пропорционален подход на Хаджиев той утвърждава морални ценности сходни с тези на Бадев. Въпреки строгата цензура на "желязната епоха" и неговата безпартийност, книгите на Хаджиев се издават преди и след падането на диктатурата. Това със сигурност нямаше да се случи с "Попътно", тъй като книгата описва едно пътешествие на група културни дейци от Габрово до Съветския съюз и е иронично и горчиво изобличение на болезнения фарс на онова време. Хаджиев получава ред литературни отличия между които и престижната литературна награда за най-добра книга (проза) на Съюза на българските писатели за 2005г. за книгата си "Нататък". Сценарист е на филма "Игра на любов". Органът на СБП "Словото днес" определя белетристиката му като "радост за душата".

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: