Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Какво да очакваме през 2013-та година във Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 12:09 / 03.01.2013Коментари (0)890
Какво ни очаква във Варна през 2013 година? Фаталистите вече побързаха да излеят песимизма си, казвайки, че числото 13 в годината няма да ни донесе нищо добро и миналата 2012 година ще ни се стори като песен. Дали ще се сбъднат прогнозите им, предстои да видим, но със сигурност през 2013 година ще има интересни събития. Някои от тях ще ни сполетят ненадейно, но за други отдавна се говори и ги чакаме да се случат.

По-богата, по-успешна, по-спорна година обещават варненските управляващи. През следващите 12 месеца Варна ще разполага с повече пари - с бюджет от около 198 млн. лева, които ще гарантират финансовата стабилност на общината. Градът ще бъде по-богат с поне 11 млн. лева в сравнение с 2012 г., похвалиха се от местната управа. С част от средствата ще бъдат построени нови детски градини. Предстои да бъдат разкрити около 960 места в забавачниците, с което до голяма степен дългогодишният проблем за много варненци ще бъде решен.

Очаква се и развитие на мащабния проект за градски транспорт, който през изминалата година много често попадаше във фокуса на новините. Ако всичко върви по план, от тази година варненци ще се возят на 70 нови автобуса. По варненските улици най-вероятно ще тръгнат и около 30 чисто нови тролейбуса, също купени с европари, но по друг проект. През идните 365 дни ще станем свидетели и на сагата между "Транстриумф" и "Градски транспорт", които ще се изправят пред Темида заради провалената сделка за купуването на частния превозвач.

Тази година Варна ще се похвали и с нов пътнически терминал на летището. До няколко месеца от варненския порт ще тръгне също първият български кораб по фериботната линия Варна-Кавказ. През пролетта трябва да бъде прерязана лентата и на модерен онкологичен и лъчетерапевтичен център в болница "Св. Марина", който ще разполага с най-съвременна апаратура.

Във важна изборна година, каквато е 2013-та година, кадровите промени са неизбежни. Няма да е изненада за никого, ако в шефските кресла на ключови институции седнат нови хора. Рокади със сигурност ще има и в Общинския съвет, тъй като част от местните парламентаристи ще щурмуват депутатските банки.

Пред изпитание може да се окаже и Варненската и Великопреславска митрополия. Дядо Кирил продължава да е сред фаворитите за наследник на Максим и от временен може да стане постоянен патриарх. В края на февруари ще се разбере дали варненският владика ще оглави Българската православна църква.

Що се отнася до един от най-важните за Варна сектори - туризма, очертава се 2013-та да е по-добра от предходната година. България ще продължи да бъде притегателна дестинация за чуждестранните туристи. Прогнозите са за растеж в броя на гостите и приходите от туризъм от последните години.

Другата добра новина е, че от това лято туристите във варненския курорт "Златни пясъци" ще се се къпят в по-чисто море. До няколко месеца трябва да е завършен проектът за дълбоководно заустване на преработените отпадни води, които ще се отвеждат на повече от 2 километра от брега чрез тръба.

Хубави вести тази година чакаме и от Испания. През 2013-та година се надяваме на развръзка по случая с арестуваните за трафик на кокаин български моряци от кораба "Св. Николай".

А какво се надяваме да се случи? Пожелаваме си още герои като Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 човека в потъващия Коста Конкордия. Или като варненският капитан Владимир Гаргов, благодарение на когото в началото на миналия февруари бяха спасени 116 души от потънал ферибот край Папуа, Нова Гвинея.

Ще се гордеем много, ако имаме още такива спортисти като параолимпийската вицешампионка Стела Енева, която прослави България и Варна по света. Ще сме щастливи и ако имаме повече лекари специалисти, които правят чудеса, както се случи с варненката Станислава Христова - след два инсулта и кома младата майка роди здраво бебе и се радва на семейството си.

Надяваме се и тази година варненските театрали да отвеят конкуренцията и отново да вземат най-много награди "Икар". Няма да забравим как постановката "Ричард III" на Варненския театър миналата година грабна общо три статуетки от Съюза на артистите в България.

Какво ще се молим да не се случва? Иска ни се да няма стихии и бедствия и живакът да не чупи нови рекорди. Молим се свлачищата и земните трусове да останат в миналото. Надяваме се повече да няма зверски убийства, като това на 21-годишната Женя Тодорова или на варненския бизнесмен Йордан Харасимов, който бе показно взривен в центъра на Варна. Дано вече не градът ни да не влиза в новините със скандали за калинки и селски глупаци.

А какво със сигурност няма да се случи? Няма да ни се сбъдне мечтата за чисто нови булеварди и идеални пътища. Дупките по улиците ще продължат да тормозят варненци и вероятно ще останат проблем №1 на Варна. Няма изгледи и за решаване на неволите с паркирането. Няма синя зона, не се строят нови паркинги... С две думи - влизаме в новата година със старите проблеми, но с надеждата, че и те все някога ще бъдат преодолени.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: