Като цяло черноморската риба е много полезна храна.
Това става ясно от резултатите на първото у нас изследване за безопасността и хранителните стойности на черноморските риби, съобщава БНР.
Данните са събирани близо шест години от специалисти от катедрата по Химия във Варненския медицински университет.
Учените са изследвали 10 от най-консумираните риби у нас - карагьоз, кая, калкан, сафрид, кефал, паламуд. Пробите са взети направо от рибарите по цялото българско крайбрежие.
Освен хранителните качества на рибата, е направен и анализ на чистотата на морските дарове. Във всички видове са открити така наречените устойчиви органични замърсители. Оказва се, за щастие, че в наши води се срещат рядко.
Почти всички риби съдържат голямо количество витамин Е, известен като мощен антиоксидант. Богати са на белтъчини и важните за организма омега-3 и 6 мастни киселини.
"Трицоната има много характеристики по отношение на мастно-киселинния състав", посочи доц. Мона Станчева - ръководител на проекта.
Специалистите съветват рибата да се консумира прясна. Само тогава витамините в нея се запазват.
"Когато сложим рибата в хладилника, след една седмица - това сме го наблюдавали при няколко вида риба, включително при пъстървата, след престоят в камерата наполовина падат витамините, а след още една напълно, но тежките метали остават. Така че яжте прясна риба", обясни доц. Станчева.