Камен Бошнаков: Прекъснати са далекопроводи, Варна работи на остров

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:22 / 18.10.2011
1362
Североизточна България е останала на електрозахранване само от ТЕЦ Варна за няколко часа тази сутрин, съобщи изпълнителният директор на централата Камен Бошнаков. По думите му ситуацията в страната е доста усложнена заради метеорологичните условия.

Ето какво още каза Бошнаков след заседанието на ДКЕВР, в което той участва: "Прекъснати са далекопроводи, в момента Варна работи на остров. Ако знаете какво значи остров - тоест в момента се захранва само Североизточна България. От преди седмица бяхме на един блок, в момента работим на четири, това е във връзка точно със ситуацията, която е в момента в България. Може би от две седмици работим с повишени мощности, това е изключително активиран студен резерв. Искам да потвърдя и да ви кажа, че без подписан договор за студен резерв, който беше до 6 октомври тази година, ние в момента предоставяме услугата на НЕК. Имаме джентълменско споразумение, че въпреки че нямаме подписан анекс към договора за продължение, ние си предоставяме услугите".

От своя страна председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев допълни, че електроенергийният системен оператор засега се справя със ситуацията, но тя е изключително усложнена: "Предполагам, че аварийните екипи на енергоразпределителните дружества се справят, доколкото е възможно, разбира се, при тази ситуация. Знам, че е уникална метеорологичната обстановка във Вара - нещо, което се случва на много години веднъж".

Ангел Семерджиев коментира и отказа на правителството от идеята за налагане на акциз върху природния газ, което щеше да доведе до увеличаване на цените на парното и топлата вода от догодина. По думите му това означава, че услугите на топлофикационните дружества може и да не поскъпнат, но това зависи и от външни фактори. Около 4000 - 5 000 абонатни станции в столицата не са подменени и не могат да се самоизключват при повишаване на температурите, съобщи още Семерджиев: "Поне към момента огромната част от абонатните станции са автоматизирани и пестят топлинна енергия. Има една много малка част останала, която върви по график за подмяна и доколкото знам, Топлофикация - София го спазва".

Семерджиев потвърди старата си прогноза, че от средата на следващата година електричеството ще поскъпне с около 7 - 8 %.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (156):
26.02.2012 Зимата се завръща от утре
25.02.2012 Започва голямото снеготопене, реките ще се напълнят! Внимавайте!
25.02.2012 Жълт код във Варна заради очаквани силни ветрове
25.02.2012 Пътищата в страната са сухи, на места мокри
19.02.2012 Слънчево с положителни температури и в понеделник
18.02.2012 50% от дървесината ще се продава на стоковата борса
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).