Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Като в кино екшън: Това не е акробат, а реален крадец във Варна
Автор: Димитър Щерев 08:41 / 25.06.2024Коментари (0)5992
©
Това не е акробат, а ловък крадец. Снимката е истинска и е от светлата част на деня, което е доказателство за дързостта и наглостта на обирджията. Направена е преди дни на блок в центъра на Варна. Съседите са алармирали полицията, която е откликнала много бързо и крадецът е заловен на място, научи ексклузивно Varna24.bg.

С напредването на лятото, приближаването на отпускарските дни, зачестяват и случаите на домови кражби. Ето и няколко съвета, как да защитите вашия апартамент от грабеж.

Кражбата с взлом е един от най-трудните за разкриване видове престъпления. Всеки може да пострада от крадци. В крайна сметка техните жертви не са тези, които имат много пари, а тези, които не са предпазливи.

Много от тези, които не са се сблъсквали с кражби, смятат, че само богатите хора трябва да се страхуват от това. На практика крадците често се ръководят не от това колко ценности могат да бъдат взети от дома, а от това колко бързо могат да проникнат в него. Така че, когато говорим за потенциална опасност, трябва да имаме предвид не благосъстоянието на човека, а сигурността на неговия апартамент.

Следователно рисковата група включва:

- собственици на апартаменти на първия и втория етаж на къщи, можете да се качите в тях от земята или дърво.

- жители на последните етажи - удобно е да се влезе при тях от покрива.

- тези, които са избрали евтина входна врата, която дори може да се отвори с отварачка за консерви.

Професионални крадци, които правят това систематично и имат специални умения: способността да отварят ключалки, балкони, прозорци и вентилационни отвори. Но и алкохолици и наркомани, които са готови на всичко за лесни пари.

Как крадците влизат с взлом в домовете?

Няма много начини за незаконно влизане в апартамент. Най-популярните са тези, които изискват минимум усилия. Това е проникване в отворени прозорци, притискане на крилото на пластмасов прозорец или балконска врата. По-сложните начини са избор на ключ, пробиване на ключалка, използване на шперцове. Често има случаи, когато невнимателни хора оставят входните врати отворени, а крадецът може да влезе и да вземе само това, което му попадне под ръка. 

На въпроса по кое време най-често се обират апартаменти, полицейската статистика отговаря недвусмислено. Повечето кражби стават през деня в делничните дни, когато почти всички трудоспособни граждани напускат домовете си. По това време престъпниците не трябва да се притесняват, че наоколо ще има много свидетели.

Периодът на висока активност на крадците се счита и за сезон на отпуски и училищни ваканции. Крадците на вили или селски къщи са най-активни през октомври и март, когато в тези постройки няма хора.   

Пари, бижута, джаджи и дребни домакински уреди са основните мишени на съвременните крадци на апартаменти. Всичко това може лесно да бъде отнето. За опитни престъпници търсенето на ценности не отнема много време: те знаят добре къде обикновено са скрити.

Рейтинг на най-лошите места, които може да изберете, за да скриете скъпоценности: книги на лавица; шкаф за бельо; джобове за дрехи; матрак; скрин; хладилник; кухненски комплект; тоалетно казанче; чекмеджета за бюро; вентилация; килер; хлабав сейф; скривалище под дъската; скривалище под тапета.

Как да защитим дома си от крадци? 

Сигурността на един апартамент и как да я осигурим е много обширна тема, но в крайна сметка се свежда до три постулата: укрепване, сигурност, бдителност. Основата е добра врата с няколко качествени брави.

Защитата от крадци на прозорци и лоджии - метални решетки - са задължителни за тези, които живеят на първия етаж, и много желателно за жителите на втория и последния.    

Ако е възможно, монтирайте допълнителна врата на площадката. Ако не, помислете за видеокамера. Устройството трябва да има нощен режим. Разумно решение би било да се инсталира сензор за движение във входа, който включва осветлението, когато се появят хора.

Как да защитите дома си от крадци с помощта на импровизирани средства?

Може да се направи много за безопасността на дома без никакви материални инвестиции. Вашият основен съюзник в това е общителността. Опитайте се да се сприятелите със съседите си, особено с възрастните хора. Познавайки ви, те ще бъдат по-бдителни за това, което се случва на вратата ви.

Ето още няколко съвета: не отваряйте врати на непознати; не ги оставяйте отворени, когато се приберете у дома; не давайте ключовете от апартамента на непознати; ако загубите ключа, незабавно сменете ключалката; когато отивате на почивка, помолете близките си да наглеждат апартамента.

И още едно желязно правило за почиващите: никога не публикувайте снимки от далечни страни в социалните мрежи преди завръщането си. Крадците също знаят как да използват интернет и могат да разберат адреса ви, използвайки същите социални мрежи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: