Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кирил Йорданов: Никого няма да изгоним от детските градини
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 18.11.2008Коментари (0)2419
Никого няма да изгоним от детските градини, заяви кметът Кирил Йорданов на редовния си брифинг. Така той коментира новите правила за прием в забавачниците и опроверга страховете, че ще бъде отказано място на децата, чиито родители не отговарят на новите условия, поставени от общинската администрацията. Съгласно променените изисквания родителите ще трябва да подават определени документи "за всяка учебна година, както и при преминаване в по-горна възрастова група" на децата си.
Наред със заявлението, в което задължително трябва да се изписват трите имена на детето, ЕГН, постоянен адрес на родителите и телефон за връзка, майките и татковците пак ще представят и оригинален акт за раждане на детето, като ксерокопието на този документ остава в детското заведение.

Новите условия за прием обаче увеличават шанса на тези деца, чиито родители имат адресна регистрация и работят във Варна. Справедливо е да бъдат приети на първо място хората, които са свързани трайно с града, а не придошлите за кратко, коментира кметът Кирил Йорданов. Той изтъкна, че новите критерии ще се спазват при приема в забавачниците, който ще започне след 7 януари догодина. Никого няма да изхвърлим, всички ще приемем, увери в същото време градоначалникът и припомни, че в отговор на недостигащите 400 места във Варна вече се строят нови детски градини.

Според публикуваните в сайта на общината правила обаче родителите трябва да представят в забавачниците удостоверение от НАП- Варна, че имат регистриран трудов договор в общинско, държавно предприятие, частно търговско дружество или сдружение с нестопанска цел със седалище на територията на Варна и нямат задължения към общината. За самоосигуряващите се родители се изискват документи от трудови договори при НАП, че упражняват дейност, както и "удостоверение за наличие или липса на задължения, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК". Безработните майки или татковци пък ще трябва да представят документ за регистрация от Бюрото по труда- Варна.

Кирил Йорданов категорично отхвърли опасенията, че именно тези изисквания ще затворят вратите на детските градини за децата, чиито родители работят във фирми със седалища извън града. За физическите лица е важна адресната регистрация, подчерта кметът. По думите му тези данни ще се допълват от трудовия договор, регистриран в НАП. Не очаквам големите данъкоплатци, регистрирани в София, да пращат децата си на детска градина, изтъкна Йорданов, но поясни, че от родителите - собственици на фирми, ще се изисква да имат седалище във Варна и да плащат данъците си в града.

Кметът информира още, че предстои правилата за прием в общинските детски заведения да се разгледат от Общинския съвет.

 

ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА

Детски ясли са здравно-профилактични и възпитателни заведения, в които се отглеждат деца от 10 месеца до 3г.

В яслените групи към обединените детски заведения се приемат деца от 10 месеца до постъпването им в първи клас.

Съгласно чл.20, ал.1 от ЗНП подготовката на децата за училище е задължителна една година преди постъпването им в първи клас.

Детските градини са възпитателно-образователни институции за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

І. Задължителни документи

1. В детските ясли и яслените групи към детските градини, заявления за постъпване се приемат от първия работен ден след зимната ваканция на текущата календарна година до 10.05. Заявленията на децата от ІІ и ІІІ възрастова група се подават целогодишно и се приемат при наличието на свободни места.

2. Заявления за първа възрастова група за следващата учебна година се подават в детските градини от 01.04 до 10.05. на текущата календарна година.

3. В заявлението задължително се изписват трите имена на детето, ЕГН, постоянен адрес на родителите и телефон за връзка. Представя се оригинален акт за раждане на детето, като ксерокопието на същия остава в детското заведение.

Заявление, в което не се съдържат тези данни, се приема след попълването им и представянето на необходимите документи.

4. Други задължителни документи, които следва да се приложат към заявлението:

- удостоверение от НАП- Варна, че двамата родители-имат регистриран трудов договор в общинско, държавно предприятие, частно търговско дружество или сдружение с нестопанска цел със седалище територията на община Варна..

- За самоосигуряващи се родители, документи от трудови договори при НАП, че лицето упражнява дейност, както и удостоверение за наличие или липса на задължения, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК. - От Община Варна, дирекция "Местни данъци", удостоверение за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал.6 от ДОПК за всеки от родителите, документ за предходната календарна година, че лицата не дължат данъци, заплащани в община Варна.

- Тези документи се представят в детските ясли и детските градини за всяка учебна година, както и при преминаване в по-горна възрастова група.

- Безработните родители да представят документ за регистрация от бюрото по труда- Варна

5. Приемът на документите се извършва от завеждащ ясли, директора на детското заведение или от упълномощено със заповед от тях лице, което сверява данните. Издава се пореден вх. № на заявлението, подаден от електронната система.

6.Децата се приемат по реда на входящия номер, с изключение на децата ползващи предимства.

7. Обявяването на списъците с приетите деца в детските ясли, яслените и първите групи в детските градини става на видно място във всяко детско заведение на 31.05. В едноседмичен срок от обявяването на списъците, родителите на приетите деца писмено декларират записването на детето си в съответната ясла и детска градина.

8. При липса на свободни места в отделни ясли и детски градини, от дирекция "Образование" и дирекция "Здравно развитие", предлагат на родителите място в друго детско заведение при съществуваща възможност за прием.

9. Деца, навършили 6-год. възраст и не посещавали до този момент детска градина, се насочват в подготвителен клас в училище.

ІІ. Децата в самостоятелните ясли и детските градини се приемат с предимство преди всички останали деца, след спазване на изискванията от т. 3 до т.6 от настоящите Правила за прием при следните условия:

Деца на родители с постоянен адрес към прилежаща на детското заведение територия, както следва:

* деца, със заболявания съгласно Наредба за медицинска експертиза на работоспособността до 16г. с решение на ЛКК или ТЕЛК;
* многодетни семейства, в които има други деца с тежки заболявания;
* деца, на които поне един от родителите е с инвалидност от 71% до 100%; / решение на ТЕЛК/;
* трето и следващо дете на многодетни родители и деца-близнаци; /актове за раждане/;
* деца-сираци или деца полусираци; /акт за смърт/;
* деца на родители студенти и двамата обучаващи се в редовна форма във ВУЗ на територията на Община Варна ./представят удостоверение за всяка учебна година/. За тези родители не важи изискването по т.3 и т.4
* дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето;
* деца от семейства, в които поне един от родителите е медицински работник за детски ясли, а за детските градини-учител;


ІІІ. Детски ясли и детски градини със специален режим на приемане.

Всички документи от т.3 до т.6 са задължителни за представяне и в специалните детски заведения, както и:

~ В санаториалната ясла и детска ясла №11 "Иглика"/за деца с увреждане на слуха и говора/, децата се приемат от първия работен ден след зимната ваканция, със следните документи: Протокол №.... от ЛКК, лична амбулаторна карта, медицински документи, удостоверяващи заболяванията на детето- всички видове епикризи, доказващи вида и сложността на заболяването, ТЕЛК/.

~ Родители, които кандидатстват за прием на децата си в ОДГ№9 "Ален мак" подават заявления от първия работен ден след зимната ваканция на текущата календарна година с приложени документи/ Протокол №...... от ЛКК, лична амбулаторна карта, медицински документи, удостоверяващи заболяванията на детето- всички видове епикризи, доказващи вида и сложността на заболяването, ТЕЛК/.

~ Родители, които кандидатстват за прием на децата си в ЛДГ№20 "Бриз" подават заявления от първия работен дена след зимната ваканция с приложени документи, съгласно Наредба№6 от 19.08.2002г. за обучението на деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания: медицински картон , епикриза и ЛКК от ТУБ диспансер. Със заповед на директора се назначава диагностичен екип за психолого-педагогически изследвания на всяко дете, както и за представянето на всички необходими документи.

В тези ясли и детски градини се приемат деца от цялата Община..

~ Родителите /настойниците, семействата на роднини, близки или приемни семейства/ на новоприетите деца се запознават с правилника за дейността на детските ясли и детска градина, в частта за права и задължения на родителите. Горното се удостоверява с подпис.

~ Настоящите правила имат за цел да уеднаквят реда и начина на подаване на заявления и приемането на деца в общинските детски заведения на територията на Община Варна. Директорите и завеждащите ясли се задължават да поставят Правилата на достъпно място, за информация на всички родители.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: