Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Китайски сандали пратиха жена в болница
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 27.08.2009Коментари (0)781
Солиден обрив по краката отвели 52-годишна варненка за преглед в Клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Драматичната случка се разиграла през миналата седмица, след като жената си купила нови сандали. Тя била наясно, че стоката е китайска, но не предполагала, че решението й да си вземе по-евтина стока, ще я отведе в болница.

Дамата носила през деня за 3-4 часа новите си обувки, а след още няколко, се появили първите кожни симптоми. 5-6 часа след като свалила сандалитe, краката й се изпъстрили с обриви. „Става дума за кожен дерматит в областта на глезена и горната част на ходилото. Там кожата е била в контакт с каишките на сандалите. Жената не е слагала повече летните обувки. Обривът отзвуча за 3 дни, след проведеното домашно лечение", каза началникът на клиниката по токсикология д-р Снежа Златева. Синтетичното съединение, предизвикало контактния дерматит е диметилфумарат, категорични са токсиколозите. С него са били напоени каишките на сандалите.

„Съединението не предизвиква общо отравяне, а само поражение на кожата, тъй като материалът, от който са изработени обувките е напоен с това вещество", допълни още д-р Златева, лекувала варненката. Съветите на лекарите са да се въздържаме от покупки със съмнителен произход. При появяването на зачервяване, обриви или други симптоми, веднага да потърсим помощта на лекар-дерматолог.

След като се повъзстановила, жената подала жалба до Комисията за защита на потребителите във Варна. Оттам моментално пратили инспектори в магазина, посочен като източник на зловредните обувки. В търговския обект обаче сандалите вече били изчерпани. „Това ни дава основание да мислим, че вероятно са били единични бройки", коментира директорът на Комисията във Варна Соня Ангелова. Тя обясни, че въпреки това са взети проби от други обувки в магазина и е наредено на собственика му да направи лабораторни анализи.

Освен това от него са изискани и документи, удостоверяващи безопасността на стоките, както и техния произход. По думите на Ангелова вероятно кожата е натровена от торбичките с перли, поставени в обувките, които трябва да отнемат влагата и да попречат кожените изделия да мухлясат. Диметилфулмаратът обаче е официално забранен за използване с европейска директива именно заради дерматологичните проблеми, които предизвиква. За да се избегне и по-нататъшно натравяне на още варненци, е сезиран председателят на КЗП Дамян Лазаров. Очаква се той да издаде заповед за временно спиране от продажба на предполагаемите опасни обувки до представянето на изисканите документи. Ангелова добави още, че сега е много възможно във взетите за изследване проби да не се намери от вредния химикал. Проверката обаче продължава.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: