Кмет се прави на нотариус, лишава варненка от дом

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:11 / 10.12.2011
1538
Законът дава право на селските кметове да изпълняват ролята на нотариуси. Така те може от невежество, по недоглеждане или съвсем умишлено да участват в измамни схеми и фалшификации. Подобен е случаят с Валентин Кръстев (46 г.), кмет на шуменското село Мировци, който е осъден на първа инстанция по жалба на варненка, лишена от апартамента си.

През юни т.г. селският първенец, който тогава приключваше своя втори мандат, получи от Районния съд в Нови пазар условна присъда от 22 месеца с 3-годишен изпитателен срок за документно престъпление. Магистратите лишиха Кръстев и от правото да заема длъжността кмет за една година. Той обжалва и тъй като наказанието не е влязло в сила, се яви отново на местните избори през есента и спечели от първия тур с 55% от гласовете, оставяйки далеч назад други двама кандидати.

По ирония на съдбата в началото на ноември Шуменският окръжен съд гледа като втора инстанция делото срещу Кръстев в деня, в който той трябваше да положи клетва за третия си мандат в село Мировци. На заседанието бе назначена нова тройна съдебно-графологична експертиза и процесът ще продължи, когато експертите изследват пак подписа на Пепа Попова от Варна.

В края на 2007 г. Валентин Кръстев станал причина Пепа Попова от Варна да изгуби своя апартамент от 104 кв. метра с данъчна оценка 68 846 лв. на ул. "Ген. Колев", близо до центъра на морската столица.

Според селския първенец Пепа дошла в кметството с братовчед си Христо Димитров (31 г.) и подписала пълномощно на родственика си да се разпорежда с жилището в морската столица и с наследени земи в с. Мировци. В документа се казва, че Попова е получила "уговорена продажна цена" и в бъдеще няма да има претенции към упълномощения Христо, който може да я представлява пред всички общински и държавни органи.

Кръстев направил заверка на подписите на пълномощното и на още две декларации за платени данъци и за гражданско състояние. Попова обаче твърди, че не е ходила при кмета по такъв повод и никога не е искала да прехвърля наследените имоти. Жената и съпругът й - капитан трети ранг Иван Попов, от 2008 г. водят съдебни спорове и са хвърлили 3500 лв. за такси и адвокати, за да доказват, че някой ги е ограбил. Благодарни са, че имат друг апартамент, в който живеят.

Семейството твърди, че е научило за измамата на 18 декември 2007 г. вечерта, когато на крака в дома им във Варна дошъл притеснен кметът Кръстев. Той им обяснил, че пет дни по-рано в кметството при него в обедната почивка се явил Христо Димитров с жена, която се представила за Пепа. В бързината направил грешка, не поискал личната й карта. Заверил пълномощно и две декларации, които били предварително напечатани. После разпитал съселяни как изглежда Пепа и разбрал, че е направил гаф. Така се озовал в дома им заедно със съселянина Руси Русев, който бил женен за втора братовчедка на Пепа и я познавал.

Кметът казал на хората да направят оттегляне на пълномощното. Варненката се съгласила и още на другия ден съставили документа, а всички варненски нотариуси били уведомени, че пълномощното на Христо Димитров, е невалидно.

По същото време, докато Пепа си мислела, че спасява жилището, останало от покойните й родители, то станало собственост на друг човек Ивайло Димитров (30 г.) от с. Мировци. Оказало се, че Христо е преупълномощил Ивайло на същата дата - 18 декември, да се разпорежда с имотите. На следващия ден Ивайло сам на себе си продал апартамента. Жената щяла да загуби и 200 дка ниви, но когато Христо отишъл да вади скици в поземлената комисия в Нови пазар, оттам го върнали.

Пепа казва, че разбрала, че не е собственик на жилището чак в началото на януари 2008 г. от квартирантите си. Те й се обадили, че дошъл непознат мъж, който иска да се нанася. На другия ден Пепа се срещнала и запознала с Ивайло Димитров. Ужасила се, като видяла с очите си, че той има нотариален акт за нейното жилище. Последвали месеци, през които Димитров опитвал да влезе във владение и да настани свои квартиранти.

Попови вече не броят жалбите си до различни инстанции. Водят и гражданско дело срещу Ивайло Димитров във Варненския окръжен съд, но то засега е спряно. Магистратите поискали първо да видят резултата от наказателното дело в Районния съд в Нови пазар срещу селския кмет. Смятат да съдят и Кръстев за лъжесвидетелстване, тъй като той няколко пъти сменял защитните си версии.

"Жена ми Пепа стана мишена, защото мислеха, че е сама след смъртта на родителите и брат й и няма да се справи със съдебните дела", категоричен е съпругът Иван Попов. Всяка година фамилията плаща към 250 лв. данъци за имота и така се успокояват, че са му стопани. Остава обаче притеснението им, че Ивайло Димитров е ипотекирал жилището още през януари 2008 г. и теглил 80 000 евро от банка.

Кметът на с. Мировци Валентин Кръстев: Осъдиха ме на политическа основа

"Няма как да стане да ме осъдят сега, преди беше на политическа основа. Невинен съм. Пепа и Христо дойдоха при мен, пълномощното и декларациите бяха готови. Попитаха дали може да се заверят в кметството и аз им казах, че може срещу лична карта и 9 лв. - по 3 лв. на документ. Правя по 300 пълномощни на година", каза Валентин Кръстев. Той поясни, че във Варна отишъл заради Руси, а не да кара Пепа да оттегля пълномощното. Приятелят му имал жилищен проблем и искали варненката да го пусне в своя наследствена къща в село Мировци.

"Пепа лъже, взела е пари от Христо за апартамента", смята кметът. Но признава, че е виновен, защото оставял готови бланки.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).