Кметът: Дупките не са варненски, а национален проблем

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:21 / 01.03.2010
2318
Покана за среща към организаторите на протеста този следобед срещу уличните дупки във Варна отправи кметът Кирил Йорданов. Той коментира, че на проблема с инфраструктурата трябва да се погледне трезво и спокойно и призова разгневените варненци да се включат в публична дискусия утре в 11 часа в общината. На нея ще присъстват, освен специалисти от местната администрация, и фирмите - изпълнители на ремонтите. „Нека хората да излеят гнева си", каза кметът и припомни, че движението във Варна би било невъзможно без всичко, което е направено по въпроса в последно време. Според него протестиращите имат право да изразят становището си по цивилизован начин. Часове преди протеста, обявен за 16:30 часа, Кирил Йорданов се обърна към варненци с изявление, което публикуваме без съкращения и промени:

Уважаеми варненци, след леда и снега през тази зима, която все още не е приключила, и е твърде възможно да ни поднесе нови изненади, пътната инфраструктура на града ни е в тежко състояние. Виждаме го всички и всички търпим несгодите от това положение. Длъжен съм да ви заявя, че общината прави всичко, което е възможно да се направи в момента. Втора седмица вече тече началната фаза от рехабилитацията на общинските пътища. Аварийно, всеки ден, всички фирми, ангажирани с процеса, ликвидират най-големите и най-опасните за движението дупки върху пътната настилка в града. Всеки ден чрез медиите ви информирам за хода на работата, за местата, обема и цената за предстоящите действия. Всъщност, всичко това го виждате и вие самите, защото всеки ден ползвате тази инфраструктура. До този момент са обработени 2363 кв. м. за 254 хил. лв. И както вече ви информирах, докато не започне плановата работа при сухо време с температури над 10 градуса и работа с топла асфалтова смес, в момента използваме аварийна технология с така наречената студена смес.

Чувам, че наши граждани се готвят да протестират пред общината. Правото да го направят е тяхно. За съжаление проблемът с качеството на пътищата ни е национален. Нито е варненски, нито е софийски, нито е белег само на определен брой селища в България. Това е проблем с най-малко 20-годишна давност. Аз разбирам защо вие, моите съграждани, сте особено чувствителни на тази тема. Защото през последните 10 години сме се справяли с проблема сами. Тази година е видимо по-тежко, но отново ще се справим, защото повтарям - общинската администрация прави всичко, което е възможно да се направи в този момент. След аварийните работи ще започнем и плановите действия по рехабилитация на пътищата, при това при строг контрол на качеството и на изразходваните лимитирани средства. Паралелно с това ще върви и традиционното за Варна пролетно почистване и подреждане на града ни. В резултат на всичко това, сигурен съм, ще посрещнем празника на Кирил и Методий в обстановка, подхождаща на красивата ни Варна.

Предвиждам последните ни основни ремонтни работи по улиците да приключат до 1-ви юни, след което ще продължим с останалата голяма част от строителната програма на общината за тази година, защото пътищата не са единствената ни грижа. Имаме още: образование, здравеопазване, социални дейности, култура, спорт. Както винаги ще получавате, уважаеми съграждани, подробна информация за всичко това през годината, но днес бих искал да чуете основните обекти от тази програма. Продължаваме с изграждането на крайезерния околовръстен път до Девня - тежък строителен обект с огромен транспортен, икономически и социален ефект. С подобен ефект е и строителството по разширението на бул. „Христо Смирненски", в отсечката между „Сливница" и „Цар Освободител", която също продължава, ремонтът на магистралата за курортен комплекс „Златни пясъци" в района на Траката, общинският закрит басейн до магазин Кауфланд. Продължава строителството на новата сграда на онкоболницата в „Аспарухово", детската градина „Слънчо", лекоатлетическия стадион, социалния дом за децата от Могилино, панорамната площадка по пътя за Галата, началото на реализацията на проекта за улиците „Генерал Колев" и „Царевец". Това са част от най-големите ни общински строителни обекти, за които трябва да сте информирани.

И накрая бих искал да ви поздравя за днешния уникален български празник. Бъдете живи и здрави! Честита Баба Марта! Вярно, зимата не е свършила, но пролетта е близо.

Източник: Дарик


Виж коментарите (2)

Още по темата (138):
08.02.2011 Двуметров кратер зейна на ул. "Стефан Стамболов"
04.12.2010 Само 2 млн. лв. за кърпене на дупки във Варна догодина
18.11.2010 Нови тънки настилки спасяват пътищата от дупки
16.11.2010 Община Варна отрязала фирмите за дупките
02.11.2010 Кърпят 22 дка дупки във Варна преди зимата
27.10.2010 Три пъти повече дала общината за пълнене на улични дупки през 2010-а
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).