Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът Коцев обсъди изключително наболял проблем
©
Възможностите за присъединяване на нови обекти на територията на община Варна към електроразпределителната мрежа, както и скъсяването на процедурите за енергийното им обезпечаване обсъдиха на среща кметът Благомир Коцев, заместник-кметът по строителството и благоустройството Пламен Китипов и ръководствата на местните структури на Камарата на строителите в България (КСБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. На срещата, организирана по инициатива на браншовите организации, присъстваха и представители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява електропреносната мрежа високо напрежение в страната.

Тревожно нарастват отказите от страна на дружеството "Електроразпределение Север“ да присъедини нови обекти заради липсата на свободни мощности. Затрудненията при обезпечаването на новите обекти будят притеснение у инвеститорите, които все по-често сезират държавния регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това са констатациите на КСБ, цитирани по време на срещата. От камарата поискаха Общината да ги подкрепи в опитите им да защитят инвеститорския интерес.

Проучваме опита на други общини, които имат сходни затруднения. Трябва заедно да търсим възможности да разрешим този наболял проблем, включително и чрез мрежата на Националното сдружение на общините, каза по време на срещата кметът Коцев. Той запозна участниците с акцентите в подписаното преди дни рамково споразумение между НСОРБ и трите електроразпределителни дружества, опериращи на територията на страната.

Основна цел на документа е именно по-кратки и по-улеснени процедури по присъединяване на нови обекти за потребление на електроенергия. Във връзка с тази договореност Община Варна ще поиска от "ЕРП Север“ информация за инвестиционните намерения на дружеството и тяхното изпълнение за миналата и настоящата година, както и програмата им за 2025 г. Тази информация следва да залегне и в годишната програма на Община Варна по отношение на изграждане, ремонти и реконструкция на уличните мрежи и съоръжения, както и в плановете на инвеститорите.

Участниците в срещата решиха от дружеството да се изискат и данни за броя и категориите абонати на отделните подстанции, както и за обема на резервираните мощности. Заместник-кметът Китипов увери, че Община Варна е в непрекъснат контакт и с Министерството на енергетиката и КЕВР. Срещите във връзка с гарантирането на мощности за потенциалните инвеститори, възможностите за изграждане на нови подстанции и развитието на електроразпределителната и на електропреносната мрежи ще продължат с привличането и на още заинтересовани страни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Почина Лиъм Пейн
Природни стихии
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: