Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът Коцев обсъди важни въпроси за Варна с посланика на Австрия
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 10.09.2024Коментари (0)1080
©
Възможности за двустранно сътрудничество между Варна и Австрия обсъдиха кметът Благомир Коцев и австрийският посланик Н.Пр. Андреа Икич-Бьом по време първото посещение на дипломата в града. Двете страни изложиха своите виждания и идеи за сферите, в които биха могли да обменят полезни практики и опит и да си съдействат за задълбочаване и разширяване на двустранните взаимоотношения и бизнеса.

Варна е град с голям потенциал и възможности за развитие в много сфери. С богатото си културно-историческо наследство, добре развития туризъм и многобройните си и разнообразни събития, градът ни е утвърден като културно средище и успешна туристическа дестинация. С тези думи Благомир Коцев представи пред австрийския посланик морската столица. Той посочи, че културният обмен е един от най-добрите начини за ползотворно и дълготрайно международно партньорство. Поводът е настоящото издание на Международния симпозиум "Музика по река Дунав“, който посолството на Австрия традиционно подкрепя в сътрудничеството с Международния музикален фестивал "Варненско лято". 

За да сме конкурентноспособни в туристическия бранш, приоритет в работата на екипа ми е да подобрим транспортната свързаност на града и да разширим комуникациите по въздух, море и най-вече сухопътната  инфраструктура, подчерта Коцев. По думите му това е от изключителна важност, за да се превърне Варна в целогодишна достъпна и атрактивна туристическа дестинация.

Като друг акцент в усилията на управленския екип той изтъкна подобряването на градската среда, което включва ремонт на улици, реформи в сферата на обществения транспорт, повече паркове и по-добри условия за живот и бизнес. За нас е важно градът да е по-зелен, по-чист, по-екологичен и с по-добра инфраструктура. Търсим балансирани решения, които включват повече обществени пространства, свободни от коли, подчерта на срещата Коцев.

Той разказа още, че Варна се гордее с шестте си университета, които привличат ежегодно много местни и чуждестранни студенти и амбицията на администрацията да създаде подходящи условия за живот и работа на бъдещите млади специалисти. Искаме да задържим повече млади хора, които, след като завършат университет, да останат да работят и да отглеждат децата си в града, подчерта кметът. Той допълни, че се полагат и усилия да бъде изградена голяма индустриална зона в близост до града, която да привлича бизнес инвестиции, работна ръка и да осигурява заетост в сферата на иновативните технологии, IT сектора и синята икономика.

В  последните години жилищното строителство е водещ отрасъл в икономиката на града, което, наред със строителството в туристическия сектор, също привлича работна ръка в града, включително работници от страни като Шри Ланка и Узбекистан, посочи още Коцев.

Тази година, за празника на Варна през август, започнахме една традиция, която имаме амбицията да наложим занапред във времето - организирахме четиридневен музикален фестивал с участието на големи имена като Gipsy Kings, Dire Straits Legacy, Stereo MC’s и Chambao, разказа още кметът. Той посочи, че има желанието фестивали от международна значимост да се случват ежегодно в града, което ще го постави на картата на европейските фестивални градове.

На срещата Н. Пр. Икич-Бьом изтъкна, че Австрия е вторият по големина международен инвеститор в България с 350 действащи на територията на страната компании в различни сфери. Двете страни винаги са поддържали изключително близки приятелски взаимоотношения и дългогодишно ползотворно сътрудничество, посочи още дипломатът. В подкрепа на думите си Н.Пр. Андреа Икич-Бьом даде за пример съвместната изложба на български и австрийски художници "Natural Space" в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" тази пролет, австрийските библиотеки - социални пространства в три български града, както и съвместното сътрудничеството в редица международни научни симпозиуми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: