Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 04.06.2024Коментари (0)1491
©
Кампанията "Книги за смет“ се завръща във Варна и Шумен със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува в морската столица на 8 юни (събота) на паркингa на Kaufland Варна – Одесос, ул. "Девня“ № 24.

Ден по-късно, на 9 юни, тя ще се премести и в Шумен пред магазина на веригата в ж.к "Тракия“, бул. "Симеон Велики“ № 28. Двете събития ще бъдат от 10:00 – 13:00 часа. Най-голямата търговска верига в България - Kaufland, която е домакин на събитието, подкрепя "Книги за смет“ като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Тази година "Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – "Буквите, които ни свързват“. В нея всяка книга започва с буква от азбуката и е със специален дизайн, дело на художника Филип Попов. Първите три книги, които ще бъдат раздадени, са "Албена“ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, "Баба Яга“ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и "Веселият монах“ (сборник с разкази) на Елин Пелин. Останалите издания в кампанията "Книги за смет“ предлагат многообразие от жанрове за малки и големи.

Кампанията, която се превърна в най-голямата еко инициатива у нас в подкрепа на рециклирането и четенето едновременно, призовава желаещите да се включат, да носят само годна за рециклиране пластмаса - почистена от съдържание и смачкана. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др. Без блистери от лекарства или туби от масла. Събраните отпадъци са рециклирани от "ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

 През 2024 г. кампанията ще се проведе в общо 10 български града. В първия етап тя се радва на огромен интерес в Благоевград, Русе, Пловдив, Бургас, Карлово и Казанлък, където бяха събрани над 4.5 тона пластмаса. Инициативата ще завърши през есента с гостувания във Велико Търново (22 септември) и София (29 септември). 

Лидерът в модерната търговия Kaufland подкрепя за шеста поредна година каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на "Книги за смет“.

Проектът се осъществява с подкрепата на община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

Повече информация за "Книги за смет“ може да откриете и във фейсбук страницата на инициативата FB/knigizasmet.

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

Кампанията "Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото "Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: