"Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:16 / 04.06.2024
1495
Кампанията "Книги за смет“ се завръща във Варна и Шумен със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува в морската столица на 8 юни (събота) на паркингa на Kaufland Варна – Одесос, ул. "Девня“ № 24.

Ден по-късно, на 9 юни, тя ще се премести и в Шумен пред магазина на веригата в ж.к "Тракия“, бул. "Симеон Велики“ № 28. Двете събития ще бъдат от 10:00 – 13:00 часа. Най-голямата търговска верига в България - Kaufland, която е домакин на събитието, подкрепя "Книги за смет“ като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Тази година "Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – "Буквите, които ни свързват“. В нея всяка книга започва с буква от азбуката и е със специален дизайн, дело на художника Филип Попов. Първите три книги, които ще бъдат раздадени, са "Албена“ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, "Баба Яга“ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и "Веселият монах“ (сборник с разкази) на Елин Пелин. Останалите издания в кампанията "Книги за смет“ предлагат многообразие от жанрове за малки и големи.

Кампанията, която се превърна в най-голямата еко инициатива у нас в подкрепа на рециклирането и четенето едновременно, призовава желаещите да се включат, да носят само годна за рециклиране пластмаса - почистена от съдържание и смачкана. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др. Без блистери от лекарства или туби от масла. Събраните отпадъци са рециклирани от "ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

 През 2024 г. кампанията ще се проведе в общо 10 български града. В първия етап тя се радва на огромен интерес в Благоевград, Русе, Пловдив, Бургас, Карлово и Казанлък, където бяха събрани над 4.5 тона пластмаса. Инициативата ще завърши през есента с гостувания във Велико Търново (22 септември) и София (29 септември). 

Лидерът в модерната търговия Kaufland подкрепя за шеста поредна година каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на "Книги за смет“.

Проектът се осъществява с подкрепата на община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

Повече информация за "Книги за смет“ може да откриете и във фейсбук страницата на инициативата FB/knigizasmet.

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

Кампанията "Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото "Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна
За поредна година: Хиляди българи посрещнаха Джулай морнинг
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).