Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Коцев към собственици на заведения в центъра: Хубаво е, че бизнесът им върви, но правилата трябва да се спазват! 
Автор: Велизара Ангелова 18:23 / 01.09.2024Коментари (10)15750
© Благомир Коцев Facebook
Поредното образувано микросметище в ранните часове. За това сигнализира кметът на Варна Благмир Коцев в профила си във Facebook по повод нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в централните части. В тази връзка вече текат проверки на потенциалните замърсители, както са предвидени и санкции за почиствата фирма.

"Контейнерите на много места в града, но особено в центъра на Варна, в близост до заведенията на пешеходната улица, винаги са обект на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Особено след натоварена съботна вечер, в която работата кипи. Хубаво е, че бизнесът им върви, но правилата трябва да се спазват! За да върви още по-добре и да не гледаме от днес за утре, а дългосрочно!"

И продължи: "Ако градът ни е чист и приятен, той ще бъде привлекателен и всеки бизнес ще има полза от това".

От на направените от кмета снимки тази сутрин се виждат множество чували, изхвърлени от съседните заведения - дюнерджийници, сладоледаджийници, кафетерии, дюкяни за палачинки.

"Ясно се виждат и брандовете им. Много от тези чували нямат право да са там. Носеше се миризма и от биологични отпадъци, които също нямат право да са там".

Благомир Коцев се свързва веднага с инспекторите от Екология и на почистващата фирма, като сметището е било изчистено мигновено. Въпреки, че контейнерите са препълнени, той изтъква следните проблеми.

- Чувалите в казаните са изхвърлени така, че те са струпани в предната му част, а в задната остава много празно пространство. Затова трябва чувалите да се изхвърлят по начин, който да запълва целия контейнер.

- Ако няма място в контейнерите, само на 20 м. по-надолу има още няколко, които са празни. Когато дадени контейнери са пълни, трябва да се намери друга близка точка, за да не се изхвърля само на една.

- Заведенията, които имат договор с частна фирма трябва да сдават отпадъците си на нея, а не да ги изхвърлят в общите контейнери.

- По опаковките и касовите бележки около казаните на снимките се вижда ясно кои са заведенията, чиито отпадък е изхвърлен в тях и около тях. В момента тече провека на всички заведения в района и ако се установи нарушение, ще бъдат санкционирани по закон.

- Фирмата за почистване очевидно не е извозила контейнерите рано сутринта, както е по график. За това ще бъде санкционирана и тя. За пореден път.

"Спазването на правилата трябва да е за всички - граждани и търговски обекти. Вярно е, че през годините назад нищо не е направено, за да се реши проблема с отпадъците в града", допълни той.

Според Коцев са нужни следните мерки, които отдавна вече били в ход, още от встъпването му като кмет на Варна:

1. Тече изграждането и сертифицирането на 2 площадки в различни зони на града за разделно изхвърляне на отпадъци. Там хората ще могат да си изхвърлят безплатно малко количество строителни отпадъци, едрогабаритни отпадъци, мебели, техника, хартия, стъкло, плоско стъкло, пластмаса, битов отпадък. Целта е тези площадки да станат поне 5 - по една за всеки район. Така ще бъде забранено изцяло всякакъв отпадък или едрогабаритни предмети около контейнерите.

2. Тече анализ на местата на всички, около 4000 точки, контейнери в града, за да бъдат добавени допълнителни, където е необходимо. Същото се прави и с точките за цветни контейнери, чиито общ брой по договор се оказва недостатъчен за града.



3. Работи се и по увеличаването на кратността на извозване на определени проблемни точки и добавянето на още малки камиончета, които да минават след камионите Норд и да почистват около тях. Докато хората свикнат, че изхвърлянето отвън е забранено.



4. Работи се и по постигане на споразумение с фирмата за повече работна ръка и техника - особено мотометачки, които да компесират липсата на жива сила.



5. Намерени са и средства за контейнери за зелен отпадък във всички вилни зони, за да не се трупа зелена маса, листа и клони около битовите контейнери, които обаче не са били гласувани от общинските съветници към момента.

Коцев увери, че ежедневно се работи по подобряване на чистотата в града. Но освен работа на Общината - да чисти и глобява нарушителите, според него е нужно и съдействие на гражданите, които да спазват правилата за изхвърляне на всеки един вид отпадък.

"Да, условията не са перфектни и вероятно често се чудите кое къде да изхвърлите. Скоро ще стартира и по-широка информационна кампания за това. Паралелно създаваме повече възможности за разделно сметосъбиране. Градът ни е бил изоставен и проблемите са заложени дългосрочно. Чистотата включително. Ще отнеме време, но ще се справим, защото не се отказваме", добави още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.09.2024 г.
0
 
 
Да се помисли за вариант, след 20 часа да се изхвърлят отпадъците и сутрин в 6 да се събират. Има градове в Европа където се прилага и през деня немирише
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
0
 
 
Докато работи денонощие дюнера на Осман баба до Шадраван и Операта, центъра на Варна ще вони и пуши от мръсотия. Плочките се мърсят от мазнини, всички гларуси се събират заради храната и серат върху главите на хората.
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
0
 
 
Ъгълът на Сава Доброплодни с Бенковски - преди няколко дни щяхме да изгорим от сметището под балконите ни!
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
0
 
 
Кмете, а как върви Хоризонт? Там чисто ли е? Само със селфита и в интернет не може да се управлява близо милион население. Всеки има нужди. Нямам политически пристрастия, но ти си тотален првал бе пич.
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
0
 
 
За сега това е ПР акция. Ако Кмета иска да реши проблема с чистотата на града, трябва да направи общинска почистваща фирма. В противен случай ще е така, очевидно е, че почистващата фирма НЕ СЕ СПРАВЯ! Камиони нямали, хора нямали, контейнери нямали... Това са техни проблеми, трябваше да ги решат, плаща им се за това. Обаче не го правят, нито при единия Кмет, нито при другия. А идеята на Кмета гражданите да обикалят града за да намерят празен контейнер за боклук, защото почистващата фирма не си е свършила работата ми се струва малко странна.
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
0
 
 
Най-после, след толкова години , имаме кмет!! Браво! И най-важното, виждат се промените!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: