Колабират производствата със синьо гориво

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 07.01.2009
925
Най-тежки са пораженията заради спрените доставки на природен газ върху най-големия торов завод у нас - "Агрополихим" - Девня. От вчера сутринта комбинатът получава по 2900 кубика на час. Те стигат единствено за подгряване на котела, който поддържа технологичния режим на производствените инсталации. Ако секне доставката и на това минимално количество, пораженията ще бъдат катастрофални, заяви за "Черно море" изпълнителният директор Христо Петров. Той не се ангажира да изчисли евентуалните щети, но размерът им ще бъде за десетки милиони левове. Осуетено е пускането на линията за фосфорни торове, която беше в планов ремонт и снощи в 19 ч. трябваше отново да заработи. Не може да стартира и дългоочакваното производство на азотни торове. Заради спряната линия за фосфорни торове "Агрополихим" прекратява доставките на сярна киселина от комбината в Пирдоп, което пък минира и неговата работа.

Верижната реакция на колабиращите производства вече се прехвърля и в другия торов завод у нас - "Неохим". И там за поддържане на инсталациите в безопасен зимен режим и недопускане на тяхното замръзване е нужно подаване на природен газ от порядъка на 3500 - 4000 куб. м на час при налягане над 15 атмосфери. Длъжни сме да предупредим, че отговорността за последствията от несъобразяването с технологичните изисквания изцяло ще падне върху доставчика и лицата, предприели необмислени несъгласувани действия, посочват от "Неохим" АД.

В по-добра позиция се оказаха девненските заводи, които не са зависими от синьото гориво. "Девня цимент" използва основно въглища и засега няма проблеми, тъй като природният газ задоволява само 2% от нуждите му. Подобна е ситуацията и в "Полимери", където се потребяват промишлена пара и ток.

Спрените доставки на природен газ няма да се отразят на производствения процес в нашата пароцентрала, съобщиха от "Солвей Соди" АД Девня. "Девен" АД, както се нарича сега ТЕЦ "Девня", работи на въглища и не разчита на синьо гориво.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)

Още по темата (39):
29.01.2009 АОП не одобри обществена поръчка на Община Варна за закупуване на климатици за детски градини
20.01.2009 Руският газ тръгна към Европа
18.01.2009 Москва и Киев се договориха за газовите доставки
16.01.2009 Започваме подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй"
16.01.2009 Газът в Дългопол не секвал
14.01.2009 Сергей Станишев бсъди в Москва вариантите за изход от газовата криза
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).