Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Коледна виенска приказка с оркестър Орфеус и капелмайстор Марио Хосен на 29 декември във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 23.12.2011Коментари (0)988
След изключително успешната премиера на балета "Лешникотрошачката" (22, 23 декември), ХІІ Коледен музикален фестивал завършва на 29 декември с концерт под наслов "Коледна виенска приказка".

 

Концертът е част от турнето на Академичен оркестър ОРФЕУС при Нов Български Университет с виртуозните солисти: Марио Хосен - цигулка, познат още като Българския Паганини, изключителната Милена Моллова - пиано, баритона Емил Желев, сопраните Теодора Чукурска, Цветомила Димитрова и Сара Лобегайгер, баса Тончо Тончев и балета на Националното хореографско училище в София. Турнето включва концерти в Пловдив, София и Варна. В програмата са подбрани популярни творби от Моцарт, Щраус, Лехар, Крайслер и Калман.
Самият Марио Хосен изпълнява по време на концерта и ролята на диригент на оркестъра, но предпочита в случая по-старото наименование "капелмайстор", с което преди 100 и повече години са наричали ръководителите на малки оркестри в Европа, главно в Австрия, също и в България.

Роденият в Пловдив Марио Хосен е един от ярките представители на българската цигулкова школа, виртуоз с ярко изразен творчески стил, съчетаващ класически подход с филигранна романтична изразност и проникновена интерпретация на музикалния текст. За отличните резултати, с които е приет, само на 17-години, във Виенската музикална академия, получава държавна стипендия. Обучава се в класа по цигулка на ректора на академията, известния педагог М. Фришеншлагер и се дипломира с награда, присъдена му от културното министерство на Австрия за високи творчески постижения.

Прави дебюта си като солист с оркестър още на 7-годишна възраст. Свири с престижни български оркестри, като Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас, с Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и др. Гастролира в "Карнеги хол" (Ню Йорк), "Концертхаус" (Виена), "Брукнерхаус" (Линц), свири с Брукнер Оркестьр Линц, Камерата Версай, Оркестра ди Венеция, Балтийска филхармония, Анкарска филхармония, Wiener Jeunesse Orchester, Cappella Istropolitana, Моравска филхармония, Музичи ди Прага, Orchestra UANL Mexico, обикаля с турнета Япония, Китай, Франция, Италия и още много други страни.

Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка.

Варненци познават изкуството на очарователния Марио Хосен, чийто концерти в морския град всеки път се превръщат в истински празник на музиката от висока класа. Няма съмнение, че и този път ще се случи същото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: