Колекционерите не бързат с регистрацията на антиките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 03.05.2010
1153
Двадесетина колекционери от Варненско са подали заявления за регистрация на колекциите им от антики в отредения за целта срок. Сред тях има и едно юридическо лице. Собствениците на антични предмети можеха да ги легализират без да обясняват откъде ги имат до 10 април. След тази дата всеки, който реши да узакони артефактите си, ще трябва да доказва произхода им. Преобладаващи сред подалите заявления колекционери са притежателите на монети, старинни оръжия, пръстени и други антични предмети.

Собствениците трябва да опишат всички показатели на притежавания от тях предмет, обясни процедурата директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) д-р Валентин Плетньов. Те трябва да представят и документ, удостоверяващ правото на собственост, декларация за произхода и начина на придобиване на вещта. Правят се и три цветни снимки на предмета. Заявленията се приемат от комисия, включваща трима музейни специалисти, реставратор и поне един външен експерт. Заплаща се и такса в зависимост от броя на предметите. От нея се освобождават собствениците на антики, за които са установи, че представляват национално богатство.

Колекциите от монети трябва да бъдат оценени и от регистрирано нумизматично дружество. Във Варна е създадено такова, като по думите на директора на РИМ, то се е регистрирало на 8 април. В крайна сметка предметите ще се сдобият със сертификати, съдържащи описание и снимка.

Броят на колекционерите, подали заявления в отредения срок, изглежда твърде съмнителен за регион като Варна, изрази мнението си Плетньов. Той прогнозира и че под 1% от предметите ще се окажат със статут на национални културни ценности.

След като си регистрират предметите, колекционерите могат да участват с тях в търгове. „В закона е записано, че министърът на културата обявява ежегодно обществени търгове за паметници на културата", посочи Плетньов. Целта е да бъде преустановено провеждането на сбирки в разни хотели, на които уж колекционери си обменяха разни неща, а се оказа, че не е точно така, допълни той. По думите му с регистрацията колекционерите се превръщат в държатели на предметите, а не във фактически владелци, каквито са били до този момент.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).