Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Колекционерите не бързат с регистрацията на антиките
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 03.05.2010Коментари (0)1153
© Varna24.bg
Двадесетина колекционери от Варненско са подали заявления за регистрация на колекциите им от антики в отредения за целта срок. Сред тях има и едно юридическо лице. Собствениците на антични предмети можеха да ги легализират без да обясняват откъде ги имат до 10 април. След тази дата всеки, който реши да узакони артефактите си, ще трябва да доказва произхода им. Преобладаващи сред подалите заявления колекционери са притежателите на монети, старинни оръжия, пръстени и други антични предмети.

Собствениците трябва да опишат всички показатели на притежавания от тях предмет, обясни процедурата директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) д-р Валентин Плетньов. Те трябва да представят и документ, удостоверяващ правото на собственост, декларация за произхода и начина на придобиване на вещта. Правят се и три цветни снимки на предмета. Заявленията се приемат от комисия, включваща трима музейни специалисти, реставратор и поне един външен експерт. Заплаща се и такса в зависимост от броя на предметите. От нея се освобождават собствениците на антики, за които са установи, че представляват национално богатство.

Колекциите от монети трябва да бъдат оценени и от регистрирано нумизматично дружество. Във Варна е създадено такова, като по думите на директора на РИМ, то се е регистрирало на 8 април. В крайна сметка предметите ще се сдобият със сертификати, съдържащи описание и снимка.

Броят на колекционерите, подали заявления в отредения срок, изглежда твърде съмнителен за регион като Варна, изрази мнението си Плетньов. Той прогнозира и че под 1% от предметите ще се окажат със статут на национални културни ценности.

След като си регистрират предметите, колекционерите могат да участват с тях в търгове. „В закона е записано, че министърът на културата обявява ежегодно обществени търгове за паметници на културата", посочи Плетньов. Целта е да бъде преустановено провеждането на сбирки в разни хотели, на които уж колекционери си обменяха разни неща, а се оказа, че не е точно така, допълни той. По думите му с регистрацията колекционерите се превръщат в държатели на предметите, а не във фактически владелци, каквито са били до този момент.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: