ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Комитет на готвачите във Варна ще брани всички, които се "пекат на бавен огън" в кухнята | ||||||
| ||||||
"Комитетът бе създаден в началото на извънредното положение, тъй като както държавата, така и нашите работодатели, ни обърнаха гръб. Много хора останаха без средства за преживяване през тези два месеца. Чрез нашата група "Готвачи на всички нива съединявайте се!" сме обединили 10 400 членове, които имат касателство към този проблем. Ние сме нова организация, набираща сила с бързи темпове. Ние ще се борим за по-добри условия на труд. Ще настояваме за излизане на бранша от сивия сектор, за осигуряване на база реален доход. Искаме по-добри условия в кухните. Нуждаем се от качествено работно облекло, което по закон работодателите трябва да осигуряват. Ще се борим за повишаване ценза на много неквалифицирани наши колеги, което е пряко свързано с качеството на работа, а тези кадри са създадени от работодателите при липса на персонал по ред причини, една от които неадекватно заплащане на труда. Точно в периода на извънредното положение изплуваха всички незаконни, нехуманни и абсурдни действия и бездействия на сивия сектор, на който ние сме жертва. Във момента искаме да достигне информация до всеки готвач, всяка област, град, и село, за да се обединят всички колеги в подкрепа на исканията в наша защита. Комитетът ще изгради система за защита и помощ в прилагането на нови правила при договарянето на трудовите правоотношения. Искаме реални трудови договори, а не както до сега стандартни. Искаме реално работно време, описано в договор, реална трудова характеристика, индивидуални изисквания и задължения, върху които се изчислява и заплащането. Искаме да работим без принудителни уволнения. В момента работодателя те освобождава, а иска от теб да подпишеш, че е по взаимно съгласие. Всички сме принудени да го направим, за да получи неизплатените си заплати. Искаме да получаваме парите за труда си на време, а не да чакаме с месеци. Настояваме още в договорите да има клауза, че работодателят е запознат с професионалните заболявания на всеки свой служител и е длъжен да осигурява системна здравна профилактика. Нашата група ще изгражда система за всеки етап от живота на един готвач - от обучението, практиката, класификацията, търсенето на работа, работна среда и кариерно развитие", коментира Ирена. Повече вижте във видеото! |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 25.06.2020 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Вижте две снимки от Варна с разлика от 118 години
08:29 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета