Компютри изхвърлят децата с родител извън Варна от детските градини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:59 / 11.04.2011
1387
До края на април трябва да е готова концепцията за децата, отглеждани от един родител, които ще участват в томболата за прием в градините. Това съобщи зам.-кметът, който отговаря за образователните въпроси - Коста Базитов. Към настоящия момент хлапетата с баща или майка, живеещи в друг град или държава, нямат равен шанс да се класират за местата в първите групи. Причината била, че компютърната система отчитала непълен комплекта им с документи и формуляри. Така се получавало, защото данъците на съответния липсващ родител отивали на друго място, а не влизали във варненската хазна.

Така се получило и с Ивелина Йосифова. Тя отглежда сама момченцето си. Малкият бил признат от бащата си, но той живеел в столицата. Така компютърът автоматично изтласквал кандидата в края на списъка на чакащите поради непълна документация. Поискали й документ за развод, но тя никога не била сключвала брак.

От детска градина "Слънчева дъга" обяснили, че нищо не могат да направят, освен да внесат данните в системата. Майката отишла в общината, но и там й обяснили, че няма шанс. На въпроса как синът й тогава бил приет в ясла, получила отговор, че явно е имало достатъчно места. Стигнала дори до "Закрила на детето", но и от там казали, че са безсилни пред настоящата наредба.

Предстои й нова среща с администрацията, от където обещават, че скоро случаи като нейния ще бъдат разрешени. Засега само самотните майки могат да се ползват с предимство, но не и родители като Ивелина, при която детето има баща, но той живее извън местната община.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).