Концерт на детски хор "Добри Христов" за 60-ата му годишнина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:57 / 29.05.2013
1678
Днес, от 18:30 часа в Градска художествена галерия, ще се проведе концерт на детски хор "Добри Христов", посветен на 60-ата му годишнина.

Хорът е създаден през 1953 г. от диригента и видния музикален педагог Веселин Иванов. Последователите диригенти Димитър Ресненски и Лидия Душек активно и всеотдайно развиват концертната му биография. След напускането на Л.Душек Детският хор се поема от Цанка Петрова, Ивелина Димитрова и Захарина Милкова. През 1995 г. с постъпването на Ирена Коларова като диригент на Детския хор се създава Хорова школа "Д. Христов" с Главен диригент Захарина Милкова, обединявайки Хор на девойките и Детски хор.

Днес художественият екип е в състав: диригент - Ирена Коларова-Таушанова, музикален педагог - Галина Станишева, пианист - Биляна Енева.

Хорът участва на международни фестивали и конкурси. През 2006 г. децата са на концертно турне във Франция, Международен конкурс Арецо-Италия /2008/и Охридски хоров фестивал/ 2010/. Децата заживяват "в друг свят", преживявайки срещи с културните ценности на Европа, докосвайки се до бита на семействата домакини, убеждавайки се, че цяла Европа пее. В национални форуми Детският хор е носител на награди, дипломи и грамоти от Панорама на българското хорово изкуство, Тракийски хоров фестивал, Национален хоров фестивал, Национални хорови празници "Добри Войников", Зимни фестивали в Добрич, Русе , Балчик и Сливен. В навечерието на 24 май 2013 г. Министърът на културата връчи награда на диригента на Детския хор Ирена Коларова за личен принос в развитието на българската култура.

Детският хор участва активно в събитията на ОДК, в музикалния живот на Варна и в ММФ "Варненско лято" и ММХК:

Творческият екип се стреми към по-гъвкава структура за музикално възпитание и развитие на децата, давайки им възможност да развиват своите дарби и способности. Ежегодно се провеждат летни творчески лагери, на които децата освен че усвояват репертоар за новия творчески сезон, се опознават, изграждат у себе си чувство за отговорност и колективизъм, преживяват незабравими дни сред природата На един от лагерите е осъществен любимият на всички творчески проект "Часът на Дисни" - мултимедиен спектакъл, включващ песни от най-известните филми на Дисни.

За овладяването на хоровото пеене - това сложно, с непреходна стойност и уникално по своята красота изкуство са нужни години, но всеки, който усети от малък неговата духовна сила и извисеност, остава запленен за цял живот.
Каним гражданите и гостите на Варна да се докоснат до света на Детски хор «Д. Христов» и да споделят заедно с нас празника.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).