Конкурс за млади археолози замисля РИМ-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:27 / 19.06.2009
575
Конкурс за млади археолози замисля Регионалният исторически музей (РИМ) във Варна. Това съобщи директорът на музея ст. н. с. Валентин Плетньов по време на откриването на националната научна конференция в морския град, която се провежда в рамките на Шкорпиловите дни. Тази идея съществува отдавна. Първоначално искахме конкурсът да бъде част от тазгодишното мероприятие, но финансовата криза ни спря, коментира Плетньов. Той изрази надежда честването на Шкорпиловите дни да стане традиционно за Варна и като част от него да се провежда конкурсът за млади археолози.

По време на научната конференция бяха изнесени доклади от редица видни български археолози. Чуха се мнения и разработки на специалисти от Шумен, Велико Търново, Варна и Добрич.

В момента строителството по Черноморието е силно затруднено от икономическата криза. Благодарение на това археологията у нас може да се развива в по-голяма степен. В последните години разкопките, специално в археологическите резервати в живите градове, се правеха само при аварийни ситуации и на практика голяма част от сградите вече бяха увредени от строителните машини, преди да бъдат проучени от нас. Това каза специалистът от РИМ-Варна Игор Лазаренко. Той е научен ръководител на археологическите проучвания на новооткрития храм на Понтийската майка в Балчик.

Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).